Συνεχίζεται η αιμοραγία του 2022 στα μετοχικά κεφάλαια

Συνεχίζεται η αιμοραγία του 2022 στα μετοχικά κεφάλαια

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:04 Δημιουργία 06/01/23, 19:59
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Για ένατη συνεχόμενη εβδομάδα συνεχίστηκαν οι καθαρές εκροές από μετοχικά κεφάλαια σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς οι επενδυτές τηρούσαν επιφυλακτική στάση αναμένοντας τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed.

Σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Lipper, τα μετοχικά κεφάλαια σημείωσαν καθαρές εκροές ύψους 15,42 δισ. δολαρίων μέχρι τις 4 Ιανουαρίου έναντι μόνο 791 εκατ. δολαρίων την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο σύνολο του 2022, οι επενδυτές απέσυραν 172 δισ. δολάρια από τα μετοχικά κεφάλαια και 354 δισ. δολάρια από διεθνή ομολογιακά κεφάλαια καθώς τα αμερικανικά επιτόκια αυξήθηκαν πολύ στο πλαίσιο της πολιτικής της Fed για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Αν και τα πρακτικά έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της Fed τάσσονται υπέρ μικρότερων αυξήσεων των επιτοκίων, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για τον πληθωρισμό καθώς η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή.

Εισροές στα ευρωπαϊκά μετοχικά κεφάλαια

Τα μετοχικά κεφάλαια των ΗΠΑ είχαν εκροές 20,72 δισ. δολαρίων, αλλά οι επενδυτές αγόρασαν ευρωπαϊκά και ασιατικά κεφάλαια ύψους 3,16 και 1,06 δισ. δολαρίων, αντίστοιχα.

Οι καθαρές πωλήσεις για τα μετοχικά κεφάλαια τεχνολογικών, χρηματοπιστωτικών καθώς και εταιρειών του τομέα υγείας σημείωσαν καθαρές πωλήσεις 710 εκατ., 503 εκατ. και 415 εκατ. δολαρίων, αντίστοιχα.

Τα κεφάλαια που επενδύουν στην αγορά χρήματος, τα οποία είναι πιο ασφαλή, είχαν εισροές 113,37 δις. δολαρίων στη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα εισροών.

Τα στοιχεία για τα commodity funds έδειξαν ότι τα κεφάλαια που επενδύσουν σε πολύτιμα μέταλλα και ενέργεια είχαν εισροές 54 εκατ. και 4 εκατ. δολαρίων, αντίστοιχα, μετά τις εκροές της προηγούμενης εβδομάδας.

Αν σου άρεσε κάνε