«Νευρική» συνεδρίαση στη Wall Street εν αναμονή της Fed

«Νευρική» συνεδρίαση στη Wall Street εν αναμονή της Fed

ΑΓΟΡΕΣ UPD 19:04 Δημιουργία 04/01/23, 18:57
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Επιφυλακτικά κινούνται και σήμερα Τετάρτη οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς αναμένουν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve, ευελπιστώντας ότι θα βρουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης των υψηλών επιτοκίων.

Πιο συγκεκριμένα, σε μια «νευρική» συνεδρίαση, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 75 μονάδες ή 0,23% και διαμορφώνεται στις 33.211 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, από την πλευρά του, μειώνεται στο -0,49% και τις 3.843 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq βρίσκεται στο -0,40% και τις 10.428 μονάδες.

Απόψε, οι επενδυτές θα έχουν μια πρώτη ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν τις προβλέψεις για τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, δεδομένου ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα δημοσιεύσει τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι νομισματικές αρχές θα προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2023, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης. Ωστόσο, οι τιμές δεν πρόκειται σύντομα να περιοριστούν κάτω του 3% κι αυτό καθιστά επιτακτική την ανάληψη περαιτέρω δράσης.

«Είναι πολύ πρώιμο να ξεκινήσουμε να “στοιχηματίζουμε” στην αλλαγή πολιτικής της Fed. Αυτό θα καταστήσει δύσκολο το περιβάλλον για τις μετοχές» επισημαίνει ο Έντ Μόγια, αναλυτής της Oanda, μιλώντας στο πρακτορείο CNBC.

Ας σημειωθεί ότι, αυτήν τη στιγμή, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατηρεί το εύρος των βασικών επιτοκίων στο 4,25% – 4,5%. Μέσα στο επόμενους μήνες, ωστόσο, δεν αποκλείεται να αυξηθεί ακόμη και άνω του 5%, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πολλών ετών. Κι αυτό, αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την οικονομία, η οποία κατά παράδοση εχθρεύεται τις «σφιχτές» νομισματικές συνθήκες.

Την Τρίτη, πρώτη ημέρα συνεδρίαση της Wall Street στο 2023, οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν σε οριακά πτωτικό έδαφος, εν μέσω των ανησυχιών για την πορεία της οικονομίας, η οποία κατά παράδοση εχθρεύεται τον υψηλό πληθωρισμό και τα ανεβασμένα επιτόκια.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι το κλίμα στις αγορές είναι ελαφρώς βελτιωμένο τις τελευταίες ημέρες, καθώς τα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά μεγέθη στηρίζουν το σενάριο για μια ηπιότερη επιβράδυνση της ανάπτυξης στις δύο όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού.

Αν σου άρεσε κάνε