Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

ΑΓΟΡΕΣ UPD 12:14 Δημιουργία 04/01/23, 12:11
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε παρατεταμένη πτώση βρίσκονται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς ο καλός καιρός περιορίζει τη ζήτηση και μειώνει την πίεση στις κυβερνήσεις και τους κεντρικούς τραπεζίτες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχώρησαν έως και 7,8%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Φεβρουαρίου. Οι ήπιες καιρικές συνθήκες έχουν εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη, με μεγάλες πόλεις όπως το Βερολίνο να καταγράφουν ένα καιρικά θερμό ξεκίνημα της χρονιάς.

Ενώ αναμένεται ψυχρότερος καιρός σε ορισμένες περιοχές την επόμενη εβδομάδα, η θερμοκρασία στην κεντρική και τη νότια Ευρώπη αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Οι υψηλές θερμοκρασίας έχουν μειώσει την ανάγκη για θέρμανση και έχουν μετριάσει τις ανησυχίες σχετικά με την ταχεία εξάντληση των αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Θεωρείται ευλογία για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους καταναλωτές που έδωσαν μάχη με τις αυξανόμενες τιμές τον περασμένο χρόνο, καθώς και για τις κεντρικές τράπεζες που αναγκάστηκαν να αυξήσουν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό.

Το ολλανδικό συμβόλαιο αναφοράς Φεβρουαρίου (ΤΤF) το πρωί ήταν 6% χαμηλότερα, στα 68 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 16 Φεβρουαρίου. Την Τρίτη είχε υποχωρήσει 6,1%.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να προτρέπουν τους ανθρώπους να εξοικονομούν ενέργεια.

Μεγάλο μέρος του χειμώνα είναι ακόμη μπροστά μας και η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει πολύ πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας για την εποχή.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε