Αρνητική χρονιά για τα κρατικά και συνταξιοδοτικά ταμεία το 2022

Αρνητική χρονιά για τα κρατικά και συνταξιοδοτικά ταμεία το 2022

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:43 Δημιουργία 03/01/23, 21:39
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η κατάρρευση των τιμών των μετοχών και η εκρηκτική αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων το 2022 μείωσε την αξία των μεγαλύτερων κρατικών ταμείων πλούτου και συνταξιοδοτικών ταμείων του κόσμου κατά $2,2 τρισ., σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Global SWF.

Τα ευρήματα της έρευνας υποδεικνύουν πως η αξία των περιουσιακών στοιχείων των κρατικών ταμείων πλούτου μειώθηκε από τα $11,5 τρισ. στα $10,6 τρισ., ενώ η αντίστοιχη των συνταξιοδοτικών ταμείων μειώθηκε από τα $22,1 τρισ. στα $20,8 τρισ.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Global SWF, Ντιέγκο Λόπεζ, ο κύριος λόγος της δραματικής μείωση αυτής ήταν η κατάρρευση των μετοχών η οποία συνδυάστηκε με παράλληλη κατάρρευση των αγορών ομολόγων, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει εδώ και 50 χρόνια.

H κατάσταση αυτή οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία ο οποίος αύξησε τις τιμές των εμπορευμάτων δραματικά και οδήγησε τον πληθωρισμό σε υψηλό 40ετίας. Ως αποτέλεσμα, η Fed και οι λοιπές κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο αναγκάστηκαν να αυξήσουν τα επιτόκιά τους δραματικά, προκαλώντας sell-off στις αγορές.

Σύμφωνα με την έρευνα της Global SWF η οποία συμπεριλάμβανε δείγμα 455 κρατικών επενδυτικών ταμείων με περιουσιακά στοιχεία αξίας $32 τρισ., η δανέζικη ΑΤΡ είχε τις χειρότερες επιδόσεις με πτώση της τάξης του 45% και απώλεια $34 δισ. των Δανών συνταξιούχων.

Παρά τα προβλήματα αυτά, όμως, οι επενδύσεις των ταμείων αυτών αυξήθηκαν κατά 12% σε σχέση με το 2021. Τα συνταξιοδοτικά ταμεία προχώρησαν στη σύναψη 743 deals συνολικής αξίας $257,5 δισ., ενώ τα κρατικά ταμεία πλούτου είχαν ρεκόρ σύναψης mega-deals συνολικής αξίας άνω του $1 δισ.

Την πρώτη θέση κατέλαβε το GIC fund της Σιγκαπούρης με περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας $690 δισ. και επενδύσεις $39 δισ. σε 72 διαφορετικά deals. Άνω του ήμισυ εξ αυτών διοχετεύθηκαν προς την αγορά ακινήτων, με επενδύσεις σε ακίνητα-κλειδί για την εφοδιαστική αλυσίδα.

Αν σου άρεσε κάνε