Χρονιά εξιλέωσης για τα hedge funds το 2022

Χρονιά εξιλέωσης για τα hedge funds το 2022

ΑΓΟΡΕΣ UPD 18:27 Δημιουργία 27/12/22, 18:20
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Κακή χρονιά ήταν για τα χρηματιστήρια το 2022, ωστόσο μία σειρά από hedge funds κατάφεραν να προσφέρουν θετικές αποδόσεις στους επενδυτές, αναστρέφοντας έτσι την αρνητική εικόνα που είχε δημιουργηθεί για αυτά τα τελευταία χρόνια.

Το 2021, τα hedge funds πέτυχαν απόδοση 10,3% με βάση τον δείκτη αναφοράς HFRI, όταν η απόδοση του S&P 500 ήταν σχεδόν 27% την ίδια περίοδο.

Το 2022, ωστόσο, είναι μάλλον μία χρονιά εξιλέωσης για τον κλάδο, χάρη στα έξυπνα στοιχήματα που έκαναν λίγα ταμεία με πολύ καλύτερες επιδόσεις από τον μέσο όρο εν μέσω δραστικής αλλαγής των συνθηκών στην αγορά.

Πρωταθλήτρια η Citadel

Μεταξύ των hedge funds που ξεχώρισαν μέσα στη χρονιά ήταν η Citadel που καταγράφει ρεκόρ κερδοφορίας. Το σημαντικότερο ταμείο της, Wellington, σημείωσε κέρδη 32% στο 11μηνο, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε πάνω από 14% την ίδια περίοδο.

Η Citadel αναμένεται να αποδώσει κέρδη περίπου 7 δισ. δολαρίων στους επενδυτές της φέτος. Οι επιδόσεις της ήταν τόσο καλές που ο διευθύνων σύμβουλός της, Κεν Γκρίφιν, πλήρωσε από την τσέπη του τα έξοδα για ένα τριήμερο ταξίδι στην Disney World σε σχεδόν 10.000 εργαζόμενους για να γιορτάσουν το γεγονός.

Τα hedge funds, D. E. Shaw Group και Millennium Management αναμένεται επίσης να προσφέρουν διψήφιες ετήσιες αποδόσεις, με τα κέρδη τους να φθάνουν το 23% και 10%, αντίστοιχα, στο τέλος Νοεμβρίου.

Ένα άλλο ταμείο με εξαιρετικές επιδόσεις ήταν το Haidar Jupiter, ένα παγκόσμιο macro fund, το οποίο εκτινάχθηκε σχεδόν 267% έως τον Οκτώβριο.

Aρνητική η μέση απόδοση

Η μέση απόδοση των hedge funds με βάση τον δείκτη HFR ήταν -2,62% στο 11μηνο έναντι πτώσης 14,39% του S&P 500 την ίδια περίοδο.

Μετά την παγκόσμιο χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009, η χαλαρή νομισματική που ακολούθησαν οι κεντρικές τράπεζες οδήγησαν σε χαμηλό κόστος του χρήματος, περιορίζοντας τη διασπορά των τιμών των μετοχών, όταν βασικός μοχλός για υψηλές αποδόσεις των hedge funds είναι η αυξημένη διασπορά.

Το τέλος των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης που εφαρμόστηκαν στη διάρκεια της πανδημίας και η σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών αύξησαν την προοπτική διασποράς των επιδόσεων και άλλαξε την πορεία του κλάδου, σύμφωνα με τον Τζόζεφ Μπερνς, επικεφαλής έρευνας για τα hedge funds της iCapital.

«Οι αυξήσεις των επιτοκίων πιθανόν θα αυξήσουν τη διασπορά των μετοχικών επιδόσεων, κάτι που θα αφήσει μεγαλύτερο περιθώριο σε ενεργές στρατηγικές να εντοπίσουν ευκαιρίες και ανεπάρκειες στην αγορά», είπε ο κ. Μπερνς.

Η μεγάλη επιστροφή του Άκμαν

Η Pershing Square του Μπιλ Άκμαν είναι σε τροχιά για μία μεγάλη επιστροφή μετά το κακό ξεκίνημα της χρονιάς, εφόσον διατηρήσει τη δυναμική της. Μετά τα κέρδη 8% που σημείωσε τον Νοέμβριο καταγράφει απώλειες 4,2% από την αρχή του έτους.

Βασικό στοιχεία για την αντιστροφή της πορείας ήταν τα κερδοφόρα στοιχήματα του Ackman για την αύξηση των επιτοκίων μέσω μίας σειράς από hedges, τα οποία απέφεραν κέρδη περίπου 2 δις. δολαρίων φέτος και βοήθησαν να καλυφθεί μεγάλο μέρος των ζημιών από το μετοχικό χαρτοφυλάκιο.

Στην εικόνα των hedge funds συνέβαλαν και οι μεγάλες φετινές αποδόσεις τους για τους συνταξιούχους σε μία εποχή που τα χαρτοφυλάκιά τους «χτυπήθηκαν» από τη βουτιών των τιμών των μετοχών και των ομολόγων.

Τα funds με τις πιο μεγάλες ζημιές

Ωστόσο, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι κάποια άλλα hedge funds φέτος καταγράφουν μεγάλες ζημιές.

Η Tiger Global Management, η εταιρεία του Τσέιζ Κόουλμαν, η οποία επενδύει στον τεχνολογικό κλάδο, καταγράφει ζημιές 54% το 2022.

Η Melvin Capital, κάποτε μία από τις κορυφαίες εταιρείες της Wall Street, έκλεισε μετά από τις φετινές ζημιές που προστέθηκαν στα δισεκατομμύρια που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της μεγάλης ανόδου άσημων μετοχών.

Αν και η επιτυχία των hedge funds φέτος επικεντρώνεται σε λίγους μεγάλους νικητές, η χρονιά θα σηματοδοτήσει πιθανόν την αναμενόμενη καμπή για έναν κλάδο που έχει επικριθεί σφοδρά την τελευταία 10ετία.

Το 2007, ο Γουόρεν Μπάφετ στοιχημάτισε ότι η επένδυση σε έναν δείκτη μετοχών του S&P 500 θα είχε καλύτερη επίδοση από μία ομάδα hedge funds στη 10ετία 2008-2017 και αποδείχθηκε ότι είχε δίκαιο.

Μετά από μία δεκαετή ανοδική αγορά, ήταν εύκολο να υποστηρίξει κανείς ότι οι μετοχές «πάντα αυξάνονται», αλλά η επόμενη δεκαετία μπορεί να είναι

Αν σου άρεσε κάνε