Δεύτερη μέρα κατρακύλας για το φυσικό αέριο

Δεύτερη μέρα κατρακύλας για το φυσικό αέριο

ΑΓΟΡΕΣ UPD 11:48 Δημιουργία 22/12/22, 11:43
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Συνεχίζεται και σήμερα η μεγάλη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, λόγω των μετεωρολογικών προβλέψεων για υψηλότερες από τα κανονικά επίπεδα θερμοκρασίες στο τέλος του έτους.

Η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης τον Ιανουάριο (TTF) υποχώρησε έως λίγο πάνω από τα 90 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ πριν από λίγο (10.35) διαμορφωνόταν στα 91,5 ευρώ, μειωμένη κατά 6,4% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Σε σχέση με την 1η Δεκεμβρίου, η τιμή του TTF έχει κάνει βουτιά πάνω από 30%.

«Οι τρέχουσες μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν ότι οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη θα είναι υψηλότερες από τα κανονικά επίπεδα προς τα τέλη του έτους, πιέζοντας πιθανόν περαιτέρω προς τα κάτω τις τιμές», ανέφερε η νορβηγική συμβουλευτική εταιρεία Rystad Energy.

Παράλληλα, αν και έχουν μειωθεί τα αποθέματα αερίου στην Ευρώπη, διατηρούνται σε υψηλό επίπεδο, με την πληρότητα των δεξαμενών αποθήκευσης να ανέρχεται στο 86%, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η Rystad τόνισε ότι το πλαφόν των 180 ευρώ στην τιμή του TTF που αποφάσισε η ΕΕ τη Δευτέρα είναι απίθανο να ενεργοποιηθεί, αλλά θα προστατεύσει τους καταναλωτές από «ακραίες αυξήσεις τιμών», όπως αυτές που καταγράφηκαν το καλοκαίρι.

Ρεκόρ στις εισαγωγές LNG

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αυξήσει τις εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ και τις χώρες του Περσικού Κόλπου για να καλύψουν το έλλειμμα που προέκυψε από τη δραστική μείωση των ρωσικών ροών.

Συνολικά, οι εισαγωγές LNG της Ευρώπης τον Νοέμβριο ανήλθαν σε πάνω από 11,4 εκατ. τόνους, επίπεδο – ρεκόρ για την εποχή, σημείωσε η Rystad.

Πάνω από το 50% των εισαγωγών αυτών έγινε από τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Βρετανία.

Το 26% των εισαγωγών της ΕΕ και της Βρετανίας προήλθε από τις ΗΠΑ, οι οποίες έγιναν η πρώτη προμηθεύτρια χώρα, ακολουθούμενη από το Κατάρ (24%) και τη Ρωσία (20%).

Αν σου άρεσε κάνε