Αντιδρά στις πιέσεις η Wall Street αλλά ο Άγιος Βασίλης δεν φαίνεται

Αντιδρά στις πιέσεις η Wall Street αλλά ο Άγιος Βασίλης δεν φαίνεται

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:52 Δημιουργία 20/12/22, 21:46
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με άνοδο κινούνται οι τρεις βασικοί δείκτες του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, ωστόσο οι επιφυλάξεις των επενδυτών είναι ορατές.

Προσπάθεια να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα καταβάλλει το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο επιχειρεί να διακόψει το τετραήμερο πτωτικό σερί. Ωστόσο, η επιφυλακτικότητα παραμένει διάχυτη, υπό τον φόβο μιας επερχόμενης ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από αρκετές εναλλαγές προσήμων, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,39% στις 3.832 μονάδες, ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones διευρύνεται στο +0,6% (+195 μονάδες) και τις 32.952 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, από την πλευρά του, προσθέτει +0,26% και τις 10.573 μονάδες.

Οι αμερικανικοί δείκτες είναι σαφές ότι δεν διανύουν και τις «καλύτερες ημέρες», καθώς ήδη μετρούν τέσσερα διαδοχικά αρνητικά κλεισίματα, με αποτέλεσμα οι προσδοκίες για ένα year-end-rally να έχουν διαψευστεί πανηγυρικά.

«Ακόμη δεν βλέπουμε τον Άγιο Βασίλη» τονίζει στο CNBC ο Λουίς Ναβελιέρ, ιδρυτής της Navellier & Associates, ο οποίος δηλώνει απογοητευμένος από τη μη αντίδραση της αγοράς στις πρόσφατες απώλειες.

Η βασική ανησυχία εδράζεται στα υψηλά επιτόκια της κεντρικής τράπεζας, δηλαδή της Federal Reserve, η οποία προανήγγειλε και νέες αυξήσεις εντός του 2023, στέλνοντας μήνυμα ότι οι πρώτες μειώσεις δεν αναμένονται πριν το 2024.

Aυτό συνιστά μια ξεκάθαρα αρνητική εξέλιξη για την οικονομία, η οποία κατά παράδοση «εχθρεύεται» τις σφιχτές νομισματικές συνθήκες. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι τα ανεβασμένα επιτόκια, ναι μεν συνδράμουν στην αναχαίτιση του πληθωρισμού, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι ειδικοί ανησυχούν ότι η οικονομία είναι πιθανό να υποχωρήσει σε αρνητικό έδαφος εντός του 2023, δεδομένου ότι ολοένα και περισσότερες κεντρικές τράπεζες σπεύδουν να «σφίξουν» τα ζωνάρια για να αντιμετωπίσουν το κύμα ανατιμήσεων.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Τράπεζας της Ιαπωνίας, η οποία το πρωί της Τρίτης προέβη στο πρώτο βήμα άρσης της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, αυξάνοντας τα μακροπρόθεσμα επιτόκια (από 0,25% σε 0,5%), μέσω της διεύρυνσης του εύρους του ανώτατου ορίου αποδόσεων.

«Άνω του 90% των κεντρικών τραπεζών έχει αυξήσει τα επιτόκια φέτος, σε μια άνευ προηγουμένου συντονισμένη προσπάθεια» τονίζει ο Λόρενς Ζιλούμ, αναλυτής της LPL Financial. «Το καλό είναι ότι είμαστε κοντά στο τέλος αυτού του ανοδικού κύκλου» συμπληρώνει, ωστόσο.

Στο επίκεντρο της προσοχής τίθενται και τα εταιρικά αποτελέσματα, με τις General Mills, FedEx και Nike να ανακοινώνουν τα οικονομικά μεγέθη του προηγούμενου τριμήνου (γ’ τρίμηνο). Και μην ξεχνάμε ότι όσο οι φόβοι για ύφεση αυξάνονται, η εξέλιξη των εταιρικών κερδών θα προσελκύει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον των αναλυτών.

Αν σου άρεσε κάνε