Η Goldman Sachs καλεί σε... πάρτι τους επενδυτές το 2023

Η Goldman Sachs καλεί σε... πάρτι τους επενδυτές το 2023

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:27 Δημιουργία 18/12/22, 21:45
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Goldman Sachs δεν πτοείται από τις αβεβαιότητες και καλεί τους επενδυτές να παραμείνουν στο «παιχνίδι», κλείνοντας μάτια και αυτιά στο περιβάλλον των εντεινόμενων προκλήσεων.

Αυτό, άλλωστε, καταδεικνύει και η ιστορία των τελευταίων οκτώ δεκαετιών, σύμφωνα με την οποία οι επενδυτές είναι καλύτερο να συνεχίζουν τις τοποθετήσεις κατά τη διάρκεια μιας περιόδου μεταβλητότητας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάλυση, την οποία υπογράφει η Σάρα Μέισον Ταραγιάνο, το βασικό σενάριο της αμερικανικής τράπεζας προβλέπει ότι η οικονομία θα αποφύγει την ύφεση το επόμενο έτος. Ενώ, ακόμη κι αν εντέλει επέλθει συρρίκνωση του ΑΕΠ, αυτή εκτιμάται ότι θα είναι σχετικά ήπια.

Πολλοί επενδυτές, αυτήν τη στιγμή, έχουν σπεύσει να υιοθετήσουν μια αμυντική στάση, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο περιβάλλον των μακροοικονομικών προκλήσεων. Κι αυτό, διότι υπάρχει ο κίνδυνος οι πιο ευάλωτες μετοχές να υποστούν περαιτέρω απώλειες, ενόσω τα τελικά επιτόκια της Federal Reserve θα αγγίξουν το υψηλότερο επίπεδο της 15ετίας (πιθανό να ξεπεράσουν το 5%).

-Από την πλευρά της, όμως, η Goldman Sachs έχει την πεποίθηση ότι οι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν στο «παιχνίδι» και να διατηρήσουν την έκθεσή τους στις μετοχές, κάτι το οποίο εδράζεται στους εξής δύο παράγοντες:

-Τα κέρδη που επιτεύχθηκαν στο μεγάλο ράλι μετά την κρίση του 2008, είναι σημαντικά υψηλά, οδηγώντας σε μεγάλες φορολογικές υποχρεώσεις, όταν οι μετοχές πωλούνται.

Η χρονική συγκυρία για την επαν-είσοδο στην αγορά είναι εξαιρετικά δύσκολη, ενώ συχνά περιλαμβάνει και τον κίνδυνο να χαθεί μια μεγάλη ανοδική κίνηση. Το μέσος κέρδος για τις μετοχές, έπειτα από μια χρονιά «αρκούδων» (bear market), είναι τουλάχιστον 23%.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η Goldman Sachs συμβουλεύει τους πελάτες να αποφεύγουν τις μεγάλες ρευστοποιήσεις και να στραφούν σε ποιοτικές μετοχές, οι οποίες ευθυγραμμίζονται με τα παρακάτω επενδυτικά σχήματα:

-Υπεροχή των ΗΠΑ

-Ισχυρό δολάριο

-Υγιείς ισολογισμοί

Οι επενδυτές, επομένως, θα πρέπει να εστιάσουν σε εταιρείες, οι οποίες εμφανίζουν εύρωστα και σταθερά περιθώρια κέρδους, σε συνδυασμό με μια διαρκή και μακροπρόθεσμη ταμειακή ροή.

Όμως, θα πρέπει να είναι και προσεκτικοί απέναντι σε εταιρείες, των οποίων μεγάλο μέρος των εσόδων προέρχεται από το εξωτερικό. Κι αυτό, διότι η σταδιακή ολοκλήρωση των αυξήσεων επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας «ψαλιδίζει» τη δυναμική του αμερικανικού νομίσματος.

Εν κατακλείδι, συμπεραίνει η αναλύτρια της Goldman Sachs, η μεταβλητότητα της αγοράς δύναται να δημιουργήσει ενδιαφέρουσες επενδυτικές ευκαιρίες κόντρα στην πιθανότητα ύφεσης της οικονομίας (υπολογίζεται στο 20% – 25%).

Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε: Από την Παγκόσμια Ύφεση του 2009 έως σήμερα, οι μετοχές τoυ S&P 500 έχουν αποφέρει κέρδη τουλάχιστον 675%, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Bloomberg.

Ας σημειωθεί ότι μέσα στο 2022 ο S&P 500 χάνει 16%, o Dow Jones περίπου 7% και ο Nasdaq σχεδόν 29%.

Αν σου άρεσε κάνε