Ασχημο κλίμα στη Wall Street και μαζικές ρευστοποιήσεις

Ασχημο κλίμα στη Wall Street και μαζικές ρευστοποιήσεις

ΑΓΟΡΕΣ UPD 19:54 Δημιουργία 16/12/22, 19:47
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Αρνητικά είναι τα πρόσημα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς οι φόβοι για επερχόμενη ύφεση, ως απόρροια των υψηλών επιτοκίων, επιδεινώνουν και σήμερα το κλίμα στις αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 480 μονάδες ή 1,45% και διαμορφώνεται στις 32.720 μονάδες, με τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 να περιορίζεται στο -1,61% και τις 3.833 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, από την πλευρά του, διολισθαίνει στο -1,4% και τις 10.659 μονάδες.

Η βασική αιτία των ρευστοποιήσεων εδράζεται στις ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας, δεδομένου ότι η κεντρική τράπεζα εμφανίζεται πρόθυμη να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια (ήδη βρίσκονται στο 4,25% – 4,5%).

Οι αναλυτές θεωρούν σχεδόν σίγουρο ότι το τελικό ύψος των αμερικανικών επιτοκίων θα υπερβεί το ψυχολογικό όριο του 5%, φθάνοντας έως το 5,1% κατά τη διάρκεια του 2023, ενώ οι πρώτες μειώσεις δεν αναμένονται πριν το 2024.

Και τα υψηλά επιτόκια, όπως είναι ευρέως γνωστό, ναι μεν συμβάλλουν στην αναχαίτιση του πληθωρισμού, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της οικονομίας και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μετοχές.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα χθεσινά μακροοικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ αποδείχθηκαν εξαιρετικά αδύναμα, με τους επενδυτές να φοβούνται μια επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών, κάτι το οποίο αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη εξασθένησης της οικονομικής ανάπτυξης.

Γι’ αυτό, εξάλλου, κατά τη διάρκεια της Πέμπτης, οι αμερικανικοί δείκτες εμφάνισαν μεγάλες απώλειες, οι οποίες για τον Dow Jones ξεπέρασαν τις 700 μονάδες. Ο Nasdaq έκλεισε με πτώση άνω του 3%, ενώ ο S&P 500 τερμάτισε στο -2,5%.

Λαμβάνοντας υπόψη και τη σημερινή κάμψη, καθίσταται σαφές ότι οι βασικοί δείκτες της Wall Street ετοιμάζονται να συμπληρώσουν τη δεύτερη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα. Από τις αρχές του μήνα, δε, η «χασούρα» για τον S&P 500 ξεπερνάει το 5%, παρά τις ελπίδες για ένα year-end ράλι.

Αν σου άρεσε κάνε