Οι αυξήσεις των επιτοκίων «κοκκίνισαν» τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Οι αυξήσεις των επιτοκίων «κοκκίνισαν» τα ευρωπαϊκά ταμπλό

ΑΓΟΡΕΣ UPD 12:41 Δημιουργία 16/12/22, 12:32
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τα... πατήματά τους ψάχνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τη νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,5% και όσες θα ακολουθήσουν.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,53% στις 427,62 μονάδες, με τους κλαδικούς δείκτες και τα μεγαλύτερα ταμπλό να βρίσκονται μεταξύ οριακών κερδών και οριακών απωλειών. Ο κλάδος αυτοκινήτου σημειώνει τα μεγαλύτερα κέρδη με άνοδο 0,3%, ενώ ο κλάδος λιανικών πωλήσεων χάνει 0,5%.

Στα ταμπλό, ο βρετανικός FTSE 100 με πτώση 0,48%, o  γερμανικός DAX χάνει 0,33%, ο γαλλικός CAC 40 με πτώση 0,64%, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,25%, ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 0,91%.

Χθες, η ΕΚΤ αύξησε το βασικό της επιτόκιο από 1,5% στο 2% και ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να μειώνει τον ισολογισμό της κατά 15 δις. ευρώ σε μηνιαία βάση από τον Μάρτιο του 2023 ως το τέλος του β’ τριμήνου του έτους.

Η Τράπεζα της Αγγλίας και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας επίσης αύξησαν τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Σημειώνεται ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν τις χειρότερες ημερήσιες αποδόσεις τους μέσα σε έξι μήνες μετά τις αυξήσεις επιτοκίων.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα και η αμερικανική Fed προχώρησε σε μια ανάλογη κίνηση, αυξάνοντας το βασικό επιτόκιό της στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών.

Νωρίτερα οι ασιατικές αγορές κινήθηκαν πτωτικά με τον ιαπωνικό Nikkei να χάνει σχεδόν 2% λόγω των αυξημένων φόβων για την εκδήλωση ύφεσης.

Αν σου άρεσε κάνε