Πτώση των τιμών του πετρελαίου φέρνει το «φρένο» στην παγκόσμια οικονομία

Πτώση των τιμών του πετρελαίου φέρνει το «φρένο» στην παγκόσμια οικονομία

ΑΓΟΡΕΣ UPD 14:55 Δημιουργία 12/12/22, 14:50
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Νέα πτώση καταγράφουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, συνεχίζοντας το αρνητικό σερί των τελευταίων εβδομάδων καθώς η εξασθένιση της παγκόσμιας οικονομίας αντισταθμίζει τα προβλήματα από την πλευρά της προσφοράς λόγω της διακοπής λειτουργίας βασικού αγωγού που τροφοδοτεί τις ΗΠΑ και των ρωσικών απειλών για μείωση της παραγωγής.

Η τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων για το μπρεντ υποχωρούσε 38 σεντς ή 0,4% στα 75,72 δολάρια το βαρέλι, ενώ αντίστοιχα η τιμή για τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού (WTI) μειώθηκε 0,3% στα 70,76 δολάρια.

Την περασμένη εβδομάδα, τόσο το μπρεντ όσο και το WTI υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2021 εν μέσω ανησυχιών ότι μία πιθανή παγκόσμια ύφεση θα επηρέαζε τη ζήτηση πετρελαίου.

Η Κίνα συνέχισε να χαλαρώνει την πολιτική μηδενικής ανοχής της στον κορονοϊό, αλλά πολλές επιχειρήσεις έμειναν κλειστές το Σαββατοκύριακο και οι Κινέζοι απέφυγαν να βγουν για ψώνια, φοβούμενοι τον κίνδυνο να πάθουν Covid. Σήμερα σχηματίστηκαν ουρές έξω από κλινικές στο Πεκίνο και τη Γιουχάν.

Η πρόβλεψη της UBS

«Οι αγορές πετρελαίου θα συνεχίσουν πιθανόν να παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις στο άμεσο μέλλον εν μέσω αβεβαιότητα για τον αντίκτυπο που θα έχει το εμπάργκο της ΕΕ στη ρωσική παραγωγή, των ειδήσεων για την πολιτική της Κίνας έναντι του κορονοϊού και των κινήσεων των κεντρικών τραπεζών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη», σημείωσαν αναλυτές της UBS σε σημείωμά τους.

Η UBS ανέφερε ότι το μπρεντ μπορεί να αυξηθεί στα 100 δολάρια τους επόμενους μήνες εν μέσω περιορισμών της προσφοράς και αύξησης της ζήτησης, ενώ η παραγωγή του ΟΠΕΚ+ θα παραμείνει σφιχτή.

Η καναδική εταιρεία TC Energy δεν έχει διαπιστώσει ακόμη την αιτία για τη διαρροή του αγωγού πετρελαίου Keystone στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, ενώ δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη λειτουργίας του αγωγού. Ο αγωγός αυτός, δυναμικότητας 622.000 βαρελιών την ημέρα, έχει κρίσιμη σημασία καθώς τροφοδοτεί αμερικανικά διυλιστήρια με καναδικό αργό.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε χθες ότι οι συνέπειες από το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού δεν είναι ακόμη σαφείς.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε