Έντονες πιέσεις στη Wall Street, απώλειες και για τους τρεις δείκτες

Έντονες πιέσεις στη Wall Street, απώλειες και για τους τρεις δείκτες

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:19 Δημιουργία 06/12/22, 21:13
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Έντονη επιφυλακτικότητα εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τη διαπραγμάτευση των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να ανησυχούν για τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής, την ώρα που φουντώνουν και οι προβλέψεις για επερχόμενη ύφεση στην οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 394 μονάδες ή 1,16% και διαμορφώνεται στις 33.552 μονάδες, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 υποχωρεί 1,52% στις 3.937 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, από την πλευρά του, καταγράφει πτώση 1,89% και τις 11.026 μονάδες.

Η ευρύτερη νευρικότητα των αγορών απορρέει από τις αυξανόμενες ανησυχίες των επενδυτών για το σενάριο διατήρησης του υψηλού ρυθμού σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας, δηλαδή της Federal Reserve.

Μια ανησυχία, η οποία τη Δευτέρα προκάλεσε εκτεταμένη αιμορραγία στους αμερικανικούς δείκτες, με τον Nasdaq να καταγράφει τις υψηλότερες ημερήσιες απώλειες από τις 9 Νοεμβρίου. Ο δε, S&P 500 έχασε 1,8%, ενώ ο Dow Jones απώλεσε σχεδόν 500 μονάδες.

Η Federal Reserve θα συνεδριάσει εκ νέου στις 13 και 14 Δεκεμβρίου. Οι traders μέχρι πρότινος θεωρούσαν βέβαιη μια αύξηση των επιτοκίων κατά μόλις 50 μονάδες βάσης (σήμερα βρίσκονται στο 3,75% – 4%). Δηλαδή, μια μικρότερη παρέμβαση σε σχέση με ό,τι είχαμε συνηθίσει τους προηγούμενους μήνες (75 μονάδες βάσης).

Ωστόσο, τα τελευταία μακροοικονομικά μεγέθη δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς οι συνθήκες απασχόλησης παραμένουν «σφιχτές» και οι μισθοί συνεχίζουν να αυξάνονται Κι αυτό, εύλογα, δεν ευνοεί μια απόφαση επιβράδυνσης του ρυθμού σύσφιγξης, δεδομένου ότι οι υψηλότερες αποδοχές συμβάλλουν στη διατήρηση του πληθωριστικού φαινομένου.

Ο φόβος των επενδυτών, επομένως, για μια νέα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων (κατά 75 μονάδες βάσης) προκαλεί εκνευρισμό και επηρεάζει αρνητικά την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία δεν είναι απολύτως βέβαιη ότι η Federal Reserve πράγματι θα ρίξει τον ρυθμό σύσφιγξης, όπως είχε αναφέρει προ ημερών ο επικεφαλής της, Τζερόμ Πάουελ.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, έρχεται και η UBS προκειμένου να προειδοποιήσει ότι τα υψηλά επιτόκια θα έχουν αισθητό αντίκτυπο στο ΑΕΠ, το οποίο θα επιβραδυνθεί περαιτέρω το 2023, επηρεάζοντας αρνητικά τα εταιρικά αποτελέσματα. Μάλιστα, εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή των εισηγμένων του S&P 500 θα περιοριστούν κατά 4% το επόμενο έτος.

Αν σου άρεσε κάνε