Επιφυλακτικοί οι traders στη Νέα Υόρκη

Επιφυλακτικοί οι traders στη Νέα Υόρκη

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:23 Δημιουργία 30/11/22, 21:16
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι διακυμάνσεις και η έντονη επιφυλακτικότητα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής διαπραγμάτευσης των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ολα αυτά συμβαίνουν ην ώρα που οι επενδυτές επιχειρούν να «μαντέψουν» τις επόμενες κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων, αλλά και να αποτιμήσουν τα τελευταία μακροοικονομικά μεγέθη.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones αυτή την ώρα ενισχύεται 132 μονάδες ή 0,39% στις 33.985 μονάδες. Σε θετικό έδαφος με κέρδη 0,44% στις 3.975 μονάδες γύρισε ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500. Ο τεχνολογικός Nasdaq, διευρύνει τα κέρδη του στο 1,43% και τις 11.143 μονάδες.

Οι αμερικανικοί δείκτες, μετά το τριήμερο πτωτικό σερί, φαίνεται ότι τηρούν στάση αναμονής εν όψει της αποψινής ομιλίας του επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, από την οποία οι αναλυτές θα προσπαθήσουν να «μαντέψουν» το εύρος της επόμενης παρέμβασης στα επιτόκια.

Η επικείμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας είναι προγραμματισμένη για τις 14 Δεκεμβρίου και οι traders προσδοκούν ότι η αύξηση των επιτοκίων θα περιοριστεί στις 50 μονάδες βάσης (75 μονάδες στις προηγούμενες τέσσερις συνεδριάσεις), κάτι το οποίο θα μπορούσε να δώσει πολύτιμες «ανάσες» στις αγορές μετοχών.

Η πρόσφατη υπαναχώρηση του πληθωρισμού (από 8,2% τον Σεπτέμβριο στο 7,7% τον Οκτώβριο), σε συνδυασμό με τους φόβους για μελλοντική επιβράδυνση της οικονομίας, αποτελούν ένα ισχυρό «ατού» για όσους τάσσονται υπέρ της αποκλιμάκωσης της σφιχτής νομισματικής πολιτικής. Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα στοιχεία της αγοράς εργασίας, τα οποία δείχνουν ότι οι προσλήψεις του Νοεμβρίου (127.000) ήταν οι λιγότερες των τελευταίων 10 μηνών.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η οικονομία φαίνεται ότι «αντέχει», καθώς τα αναθεωρημένα στοιχεία του γ’ τριμήνου έδειξαν ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά +2,9% και όχι κατά +2,6%, όπως αρχικώς είχε υπολογιστεί, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζει τα μεγάλα περιθώρια δράσης της κεντρικής τράπεζας.

Ας σημειωθεί ότι τα υψηλότερα επιτόκια της Fed (σήμερα βρίσκονται στο 3,75% – 4%), ναι μεν συμβάλλουν στην αναχαίτιση του ιστορικού πληθωρισμού, αλλά ταυτόχρονα «πνίγουν» τον ρυθμό ανάπτυξης και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού.

Μήνυμα κατά των αυξημένων επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας έστειλε σήμερα και ο Έλον Μασκ, ο οποίος ζήτησε την άμεση μείωσή τους, προκειμένου να αποφευχθεί η ύφεση. «Η τάση είναι ανησυχητική. Η Fed χρειάζεται να κόψει τα επιτόκια άμεσα. Ενισχύουν μαζικά την πιθανότητα μεγάλης ύφεσης» έγραψε στο Twitter ο δισεκατομμυριούχος Αμερικανός.

Σε κάθε περίπτωση, οι προσδοκίες για μείωση των παρεμβάσεων στα επιτόκια έχει βελτιώσει την εικόνα της αγοράς κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, με τους επενδυτές να αυξάνου το ρίσκο. Αποτέλεσμα είναι ο Dow Jones να μετράει κέρδη 3,5% στον μήνα, o S&P 500 2,2% και ο Nasdaq 1%. Σε επίπεδο έτους, βέβαια, τα πρόσημα παραμένουν «κόκκινα».

Αν σου άρεσε κάνε