Σκαρφάλωσαν οι διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού»

Σκαρφάλωσαν οι διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού»

ΑΓΟΡΕΣ UPD 19:29 Δημιουργία 29/11/22, 13:34
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανοδικά κινούνται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου σήμερα, καθώς ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του αναμένεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής κατά την επικείμενη συνάντησή τους αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η τιμή του Brent σκαρφάλωσε σήμερα πάνω από τα 85 δολάρια το βαρέλι, έχοντας ενισχυθεί κατά 2.2%, ενώ χθες είχε υποχωρήσει έως και τα 80,87 δολάρια το βαρέλι, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο. Αντιστοίχως το αμερικανικό αργό (WTI) διαμορφώνεται στα 78,64 δολάρια το βαρέλι σήμερα, έχοντας ενισχυθεί κατά 1,8%, ενώ χθες είχε υποχωρήσει κάτω από τα 74 δολάρια (έπεσε και στα 73,98).

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύονται από τις αναφορές ότι οι μεγάλοι παραγωγοί σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε περικοπή της προσφοράς στην επικείμενη συνεδρίαση. Ο OPEC+ άρχισε να μειώνει την παραγωγή του κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Νοέμβριο, με στόχο να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου.

Η πρωτοφανής αναταραχή που έχει ξεσπάσει στην Κίνα με αφορμή την σκληρή πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι των κρουσμάτων κορονοϊού που επιδεικνύει το Πεκίνο δημιουργούν ερωτηματικά για την οικονομία και την παραγωγή της χώρας, άρα ευρύτερα τα παγκόσμια επίπεδα ενεργειακής ζήτησης σε ένα διάστημα που η αγορά του μαύρου χρυσού είναι ιδιαίτερα ευάλωτη.

Ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας (OPEC+), πρόκειται να πραγματοποιήσουν συνάντηση την ερχόμενη Κυριακή (4 Δεκεμβρίου) και ενδέχεται να μειώσουν την παραγωγή, σύμφωνα με αναλυτές της Eurasia Group.

«Αν και αυτό είναι απλώς μια εικασία… όχι η επίσημη δήλωση του ΟΠΕΚ, εξακολουθεί να αντανακλά το βραχυπρόθεσμο κλίμα της αγοράς και είναι πιθανό να είναι το σημείο καμπής των τιμών του πετρελαίου», ανέφεραν σε αναλυτές της Haitong Futures.

Στην έκθεση της Eurasia Group αναλυτές σημειώνουν επιπλέον ότι «τελικά, η απόφαση θα εξαρτηθεί από την πορεία της τιμής του πετρελαίου κατά τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ και από το πόσο εμφανής είναι η διαταραχή στις αγορές λόγω των κυρώσεων της ΕΕ».

Αν σου άρεσε κάνε