«Μαζεμένοι» οι επενδυτές στη Wall Street

«Μαζεμένοι» οι επενδυτές στη Wall Street

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:06 Δημιουργία 21/11/22, 19:43
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Επιφυλακτικοί είναι οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς αναμένουν τα νέα εταιρικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, στη σκιά των επιπτώσεων των υψηλότερων επιτοκίων στην πορεία των καταναλωτικών δαπανών.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 0,30% και διαμορφώνεται στις 33.643 μονάδες. Από την άλλη πλευρά, ο S&P 500 περιορίζεται στο -0,57% και τις 3.942 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει απώλειες 1,03% πέφτοντας στις 11.030 μονάδες.

Οι σημερινές διακυμάνσεις λαμβάνουν χώρα ενόσω οι επενδυτές προσπαθούν να προεξοφλήσουν τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, αλλά και να αξιολογήσουν τα νέα εταιρικά αποτελέσματα.

Το τρέχον επιτόκιο της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ καθορίζεται στο εύρος 3,75% – 4%, με την επόμενη συνεδρίαση να είναι προγραμματισμένη για τις 14 Δεκεμβρίου. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed θα προβεί σε νέα παρέμβαση, η οποία όμως θα περιοριστεί στις 50 μονάδες βάσης και όχι στις 75 μονάδες βάσης, όπως συνέβη τις προηγούμενες τέσσερις φορές. Κι αυτό, διότι ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε στο 7,7% τον Οκτώβριο από 8,2% τον Σεπτέμβριο.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, ωστόσο, ότι τα υψηλότερα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας, παρότι συμβάλλουν στην αναχαίτιση των ανατιμήσεων, εντούτοις «πνίγουν» τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, με αποτέλεσμα αρκετοί αναλυτές ήδη να προειδοποιούν για τον κίνδυνο ύφεσης, κάτι το οποίο αναμένεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο και στα εταιρικά κέρδη.

Σε κάθε περίπτωση, η μέχρι στιγμής επίδοση της αμερικανικής οικονομίας είναι εντυπωσιακά ανθεκτική, με την αγορά εργασίας να «κρατάει» και τον ρυθμό ανάπτυξης να διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα (2,6% στο γ’ τρίμηνο), παρά τη συρρίκνωση των δύο πρώτων τριμήνων (1,6% και 0,6%).

Μεγάλο ρόλο στη εφεξής διάθεση των επενδυτών διαδραματίζουν οι οικονομικές επιδόσεις των εισηγμένων, ιδίως όσων ανήκουν στον κλάδο της κατανάλωσης, ο οποίος είναι και ο πλέον ευάλωτος στο τρέχον περιβάλλον του υψηλού πληθωρισμού και των αυξημένων επιτοκίων. Ταυτόχρονα, όμως, η εορταστική περίοδος του Δεκεμβρίου προσφέρεται κατά παράδοση για μεγάλα έσοδα, χάρη στην τάσης των νοικοκυριών για περισσότερες καταναλωτικές δαπάνες.

Μέσα στην εβδομάδα, οι επενδυτές θα λάβουν επιπλέον ενημέρωση σχετικά με την πορεία των αποτελεσμάτων του κλάδου, καθώς οι εταιρείες Best Buy και Nordstrom θα δημοσιεύσουν τα μεγέθη του 9μηνου (Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου), ενώ θα προβούν και σε μια πρώτη εκτίμηση για τo τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Ας σημειωθεί ότι οι καταναλωτικές μετοχές του S&P 500 καταγράφουν «βουτιά» της τάξης του 30% από τις αρχές του 2022, εξαιτίας των αρνητικών επιπτώσεων του πληθωρισμού και των υψηλών επιτοκίων στη διάθεση των νοικοκυριών για κατανάλωση.

Στο μεταξύ, από τη σημερινή συνεδρίαση ξεχωρίζει η μετοχή της Disney, η οποία εκτοξεύεται κατά 10%, χάρη στην αντικατάσταση του διευθύνοντος συμβούλου, Μπομπ Τσάπεκ, o οποίος πληρώνει το «τίμημα» των απογοητευτικών οικονομικών αποτελεσμάτων. Νέος CEO θα είναι ο Μπομπ Ίγκερ, ο οποίος βρισκόταν στο «τιμόνι» της εταιρείας από το 2005 έως το 2020.

Αν σου άρεσε κάνε