Οι ΗΠΑ επιστρατεύουν πληροφοριοδότες για το μεγάλο κανόνι του FTX

Οι ΗΠΑ επιστρατεύουν πληροφοριοδότες για το μεγάλο κανόνι του FTX

ΑΓΟΡΕΣ UPD 19:04 Δημιουργία 18/11/22, 18:57
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Μετά την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX, η αμερικανική Αρχή για τα παράγωγα κάλεσε όσους έχουν γνώση οικονομικών παρατυπιών να τις αναφέρουν, τονίζοντας ότι οι πληροφοριοδότες έχουν λάβει πολλά εκατομμύρια δολάρια για τη βοήθειά τους στο παρελθόν.

H επικεφαλής της Commodity Futures Trading Commission (CFTC), Κρίστιν Τζόνσον, δήλωσε χθες ότι θα υπάρχει καθεστώς ανωνυμίας για τους μάρτυρες και πρόσθεσε ότι οι πληροφορίες τους παίζουν καθοριστικό ρόλο με δεδομένη την αδιαφάνεια που υπάρχει στον κόσμο των crypto.

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες

«Στον χώρο των ψηφιακών asset, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν οι πληροφοριοδότες και προστατευόμενοι μάρτυρες», είπε η Τζόνσον σε συνέντευξη που έδωσε στο περιθώριο του συνεδρίου City & Financial Global στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι οι απάτες στον χώρο των crypto μπορεί να είναι «θλιβερές».

Τα ποσά που δίνονται σε όσους βοηθούν τη CFTC να εντοπίσει απάτες «είναι πολύ μεγάλα», είπε. Με βάση τους κανόνες που ισχύουν, οι πληροφοριοδότες μπορεί να λάβουν ως αμοιβή το 10% έως 30% των χρημάτων που εισπράττει η Αρχή από την επιβολή προστίμων σε κάθε υπόθεση.

Η Αρχή έδωσε μάλιστα σχεδόν 200 εκατ. δολάρια σε έναν ανώνυμο πληροφοριοδότη το δημοσιονομικό έτος 2022, το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί από τη CTFC ή την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) με βάση τον νόμο Dodd-Frank.

Η Τζόνσον πρόσθεσε ότι η έκκληση δεν αφορά μόνο την υπόθεση του FTX αλλά γενικότερα τον χώρο των crypto.

Οι εποπτικές Αρχές των ΗΠΑ ερευνούν αν το FTX.com κακοδιαχειρίστηκε τα χρήματα των πελατών του και εξετάζουν τις σχέσεις του με άλλες εταιρείες της αυτοκρατορίας κρυπτονομισμάτων του Σαν Μπάνκμαν-Φριντ.

Οι έρευνες που διεξάγουν η SEC και η CFTC συνδέονται με την κρίση ρευστότητας που ώθησε το FTX στη χρεοκοπία.

Ο εκκαθαριστής των ερειπίων του ανταλλακτηρίου κατήγγειλε την προηγούμενη διοίκησή του για πρωτοφανή κακοδιαχείριση, την ανυπαρξία εποπτείας και την κατάχρηση χρημάτων των πελατών.

Πηγή: Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε