Ο καιρός έβαλε... φωτιά στις τιμές του φυσικού αερίου

Ο καιρός έβαλε... φωτιά στις τιμές του φυσικού αερίου

ΑΓΟΡΕΣ UPD 18:26 Δημιουργία 18/11/22, 12:21
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με ισχυρή άνοδο αναμένεται να κλείσουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με τους traders να παρακολουθούν στενά πώς θα επηρεάσει τη ζήτηση το ψυχρό κύμα που αναμένεται να πλήξει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης το Σαββατοκύριακο.

Οι τιμές για τα συμβόλαια παράδοσης τον Δεκέμβριο (TTF) αυξήθηκαν σήμερα το πρωί κατά 1,8% στα 114,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ σε εβδομαδιαία βάση καταγράφουν άνοδο 15%.

Οι θερμοκρασίες προβλέπεται να μειωθούν κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα στην Ευρώπη και το Βερολίνο αναμένεται να έχει θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τη Maxar.

Η σύντομη περίοδος χαμηλών θερμοκρασιών θα δώσει μία πρόγευση για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τους πιο κρύους μήνες του έτους, όταν τα νοικοκυριά χρησιμοποιούν τη θέρμανση.

Η ευρωπαϊκή αγορά θα μπει στον χειμώνα σε καλή κατάσταση, με τις αποθήκες της να είναι σχεδόν γεμάτες υγροποιημένο αέριο. Πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στον χειμώνα, παρά τις μειωμένες ροές ρωσικού αερίου.

Ωστόσο, η όποια ισχυρότερη από το αναμενόμενο αύξηση της ζήτησης ή μείωση της προσφοράς θα μπορούσε να επαναφέρει ανησυχίες ότι τα αποθέματα θα εξαντληθούν γρήγορα, αυξάνοντας την ευαισθησία της αγοράς.

Οι traders αξιολογούν επίσης την πληροφορία ότι οι εξαγωγές LNG από μεγάλο αμερικανικό κόμβο θα καθυστερήσουν να ξαναρχίσουν.

Ο κόμβος Freeport στο Τέξας είναι «πολύ πιθανό» να καθυστερήσει περαιτέρω την επανέναρξη των εξαγωγών, σύμφωνα με μέτοχο της εταιρείας.

Αν σου άρεσε κάνε