Συνεχίζονται οι πιέσεις στη Wall Street, απώλειες για S&P 500 και Nasdaq

Συνεχίζονται οι πιέσεις στη Wall Street, απώλειες για S&P 500 και Nasdaq

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:54 Δημιουργία 17/11/22, 20:44
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Απώλειες για δεύτερη διαδοχική ημέρα εμφανίζει το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς οι ανησυχίες που επικρατούν για τον κίνδυνο ύφεσης αλλά και για το ύψος των επιτοκίων επιδρούν αρνητικά στις αποφάσεις των επενδυτών.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης S&P 500 σημειώνει κάμψη κατά 0,32% και περιορίζεται στις 3.945 μονάδες, ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 36 μονάδες ή 0,11% και συρρικνώνεται στις 33.590 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, από την πλευρά του, υποχωρεί στο -0,18% και τις 11.163 μονάδες.

Οι σημερινές πιέσεις επέρχονται εν μέσω των δηλώσεων διάφορων αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, δηλαδή της Federal Reserve, οι οποίοι ξεκαθαρίζουν ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, έως ότου τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός (7,7% τον Οκτώβριο).

Ο επικεφαλής της Fed στο Σεν Λιούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, για παράδειγμα, υποστήριξε την Πέμπτη ότι «η νομισματική πολιτική δεν βρίσκεται ακόμη σε μια ζώνη, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως επαρκώς περιοριστική». «Τα επιτόκια φαίνεται ότι έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στον πληθωρισμό» έσπευσε να προσθέσει.

Αυτή η τοποθέτηση, αν μη τι άλλο, δημιουργεί ένα συγκεκριμένο κλίμα εν όψει της επόμενης συνεδρίασης της Fed στις 14 Δεκεμβρίου, καθώς παρά τις προσδοκίες για μείωση του ρυθμού αναθεώρησης των επιτοκίων (από 75 σε 50 μονάδες βάσης), είναι σαφές ότι οι αυξήσεις θα συνεχιστούν για αρκετούς μήνες ακόμη.

Το ίδιο συνηγορούν και τα στοιχεία για την αγορά εργασίας, με τις νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας να διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα (πτώση 4.000 για την εβδομάδα 6-12 Νοεμβρίου), συντηρώντας τις «σφιχτές» συνθήκες, οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση του πληθωρισμού.

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, τα υψηλότερα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας «πνίγουν» τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, με αποτέλεσμα αρκετοί αναλυτές ήδη να προειδοποιούν για τον κίνδυνο ύφεσης, κάτι το οποίο αναμένεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο και στα εταιρικά κέρδη.

Αν σου άρεσε κάνε