Προκλήσεις και ευκαιρίες στις αγορές παρά τον πρόσκαιρο «πόνο»

Προκλήσεις και ευκαιρίες στις αγορές παρά τον πρόσκαιρο «πόνο»

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:08 Δημιουργία 16/11/22, 20:00
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Παρά τις ενδείξεις για άρση της στρατηγικής μηδενικών κρουσμάτων στην Κίνα, οι επενδυτές που έδωσαν το παρόν στο Bloomberg New Economy Forum προετοιμάζονται για περαιτέρω προβλήματα τη στιγμή που ο πληθωρισμός και τα αυξημένα επιτόκια πλήττουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Στελέχη των κρατικών επενδυτικών ταμείων του Άμπου Ντάμπι και της Σιγκαπούρης προειδοποιούν πως οι αγορές πρόκειται να καταγράψουν περαιτέρω πτώση, ενώ οι επενδυτές των venture capital οι οποίοι μέχρι πρότινος επένδυαν αδρά σε νεοφυείς εταιρείες τώρα πια αλλάζουν το αφήγημά τους και τονίζουν πως η αγορά πρόκειται να βιώσει μία «περίοδο επανεκκίνησης» και διόρθωσης των υπέρογκων αξιολογήσεων των τεχνολογικών εταιρειών.

«Παρά τον επενδυτικό "πόνο" που θα βιώσουμε, θα έχουμε περισσότερες επενδυτικές ευκαιρίες σύντομα», τόνισε ο Καλντούν Καλίφα Αλ Μουμπάρακ, CEO της Mubadala Investment Co. Όσο για τον ομόλογό του στη GIC Pte της Σιγκαπούρης, Λιμ Τσάου Κιάτ, «οι πληθωριστικές πιέσεις ναι μεν προκαλούν μεταβλητότητα στις αγορές, αλλά υπάρχουν και ορισμένα θετικά στοιχεία, όπως η βιομηχανοποίηση της οικονομίας μέσω κινήτρων που παρέχουν ορισμένες κυβερνήσεις, κάτι το οποίο θα δημιουργήσει αρκετές επενδυτικές ευκαιρίες στο μέλλον».

Όσο για τον συνιδρυτή της πλατφόρμας συναλλαγών κρυπτονομισμάτων bitFlyer, Γιούζο Κάνο, τόνισε πως η κατάρρευση της FTX του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ αποτέλεσε «σοκ τύπου Lehman Brothers στην αγορά των crypto, που ενδέχεται να δημιουργήσει ντόμινο περισσότερων χρεοκοπιών».

Η αγορά της Κίνας

Η ανάπτυξη της κινεζικής αγοράς θα παίξει σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις παγκοσμίως. Το Πεκίνο φαίνεται πως μελετά άρση της στρατηγικής «zero Covid» ενώ η κινεζική κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα προστασίας της εγχώριας αγοράς ακινήτων. Παράλληλα, η αναμενόμενη βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ μετά από τη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Σι Τζινπίνγκ αυξάνει περαιτέρω την αισιοδοξία των επενδυτών.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του κολοσσού Fidelity International, Αν Ρίτσαρντς «η Ασία αποτελεί ελκυστική επενδυτική επιλογή για το 2023, αφού οι κινήσεις στην αγορά της Κίνας ενδέχεται να οδηγήσουν σε πρόωρη και απότομη ανάκαμψη της οικονομίας της περιοχής σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο».

Το επενδυτικό τοπίο της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου έχει αλλάξει ριζικά από τα προηγούμενα χρόνια, δεδομένου και του «crackdown» της κυβέρνησης Σι κατά του τομέα των κινεζικών τεχνολογικών κολοσσών. Σύμφωνα με τον Νιλ Σεν, ιδρυτή της Sequoia Capital China, «η αγορά έχει αλλάξει δραματικά από την εποχή των τεράστιων αξιολογήσεων των εταιρειών. Οι venture capitals δεν έχουν πια τόσο άπλετες επενδυτικές ευκαιρίες».

Σύμφωνα με την Τζένι Λι, στέλεχος της GGV Capital, «η μεγάλη επανεκκίνηση στον τεχνολογικό τομέα είναι πια γεγονός». Ο Μπιλ Φορντ, πρόεδρος και CEO της General Atlantic, από την πλευρά του τόνισε πως «η αξιολόγηση των εταιρειών αυτών είχε απαγκιστρωθεί από την πραγματικότητα».

Η Κίνα αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα «θύματα» της αλλαγής του αφηγήματος αυτού. Η αξία των επενδύσεων των VCs στη χώρα μειώθηκε κατά 44% στα $62,1 δισ. τον Οκτώβριο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, σύμφωνα με ανάλυση της Preqin.

Η επισιτιστική κρίση

Η πρόσβαση σε τρόφιμα και η πιθανότητα επισιτιστικής κρίσης αποτελεί, επίσης, ένα σημαντικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Σύμφωνα με τη Σαρα Μένκερ, CEO της Gro Intelligence «η επισιτιστική ασφάλεια αφορά δεκάδες χιλιάδες διαφορετικά προϊόντα τα οποία υπόκεινται σε διαφορετικούς κανόνες όσον αφορά την παραγωγή τους. Η κλιματική αλλαγή έχει φέρει τα πάνω-κάτω στα δεδομένα αυτά».

Όσο για τον CEO του κολοσσού Cargill Inc, Ντέιβιντ ΜακΛέναν, τα παγκόσμια αποθέματα τροφίμων παραμένουν περιορισμένα αλλά οι τιμές των τροφίμων ενδέχεται να μειωθούν το 2023. Παρ’ όλα αυτά «το μόνο που χρειαζόμαστε για τη δημιουργία μίας νέας κρίσης στις τιμές των τροφίμων είναι μία κακή σοδειά στη Βόρεια ή τη Νότια Αμερική».

Σημειωτέον πως οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Κλιματική αλλαγή και παγκόσμια οικονομία

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί κι αυτή ένα σημαντικό παράγοντα τον οποίο καλείται να αντιμετωπίσει η παγκόσμια οικονομία. Ο Αυστραλός δισεκατομμυριούχος Άντριου Φόρεστ έκανε έκκληση προς τις επιχειρήσεις να σταματήσουν τη χρήση υδρογονανθράκων, ενώ τόνισε πως οι εταιρείες αυτές πρέπει να «σταματήσουν τη χρήση “trendy” όρων όπως βιωσιμότητα και ESG. Οι εταιρείες δεν έχουν πια κανένα λόγο να παραμένουν εξαρτημένες από τους υδρογονάνθρακες». Ο ιδρυτής και επικεφαλής της εξορυκτικής σιδήρου Fortescue Metals Group Ltd, Φόρεστ τόνισε πως η τεχνολογία για την απανθρακοποίηση των περισσότερων επιχειρηματικών τομέων υπάρχει, ενώ υποστήριξε πως η τρέχουσα ενεργειακή κρίση οφείλεται ως επί το πλείστον στην έλλειψη επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όχι στην έλλειψη επενδύσεων στους υδρογονάνθρακες.

Προστασία δεδομένων

Δεδομένου του σημαντικού ρόλου που παίζουν τα δεδομένα στην καθημερινότητα τόσο των πολιτών όσο και των εταιρειών και των κυβερνήσεων, το Bloomberg New Economy Forum φιλοξένησε σχετικό πάνελ.

Η υπουργός Τηλεπικοινωνιών της Σιγκαπούρης, Τζόζεφιν Τέο, υποστήριξε πως η λήψη μέτρων από τους ρυθμιστές και η συνεργασία τους με τον ιδιωτικό τομέα είναι απαραίτητη για την αύξηση της εμπιστοσύνης των πολιτών όσον αφορά τη χρήση και διαχείριση των δεδομένων αυτών.

Ο CEO της Mastercard, Μάικλ Μίμπαχ, από την πλευρά του, υποστηρίζει πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη λάβουμε πρωτοβουλίες για την προστασία των δεδομένων αυτών ως ιδιωτικός τομέας. Το ερώτημα του “ποιός μπορεί να επιτεθεί στη βάση δεδομένων μας” με κρατάει άυπνο τα βράδια».

Όσο για την Αυστραλή πολιτικό Σάρα Χάνσον-Γιουνγκ, οι ρυθμιστές βρίσκονται πολύ πίσω από τις Big Tech σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των δεδομένων, κάτι που οι τεχνολογικές εταιρείες έχουν πολλές φορές εκμεταλλευτεί.

Αν σου άρεσε κάνε