Καταρρέουν τα κρυπτονομίσματα, δυσκολεύεται να ανακάμψει το Bitcoin

Καταρρέουν τα κρυπτονομίσματα, δυσκολεύεται να ανακάμψει το Bitcoin

ΑΓΟΡΕΣ UPD 13:18 Δημιουργία 10/11/22, 13:09
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Νέες μεγάλες απώλειες καταγράφουν σήμερα τα κρυπτονομίσματα, με το bitcoin να δυσκολεύεται να ανακάμψει από τα χαμηλά επίπεδα διετίας, καθώς οι επενδυτές φοβούνται τον αντίκτυπο που θα έχει η επερχόμενη κατάρρευση του ανταλλακτηρίου νομισμάτων FTX στη γενικότερη πορεία του κλάδου.

Η αναταραχή εντάθηκε μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του μεγάλου ανταλλακτηρίου Binance ότι δεν θα προχωρήσει στη διάσωση του FTX.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του FTX δήλωσε ότι διερευνά όλες τις επιλογές που έχει, αλλά με τις ελπίδες διάσωσης να μειώνονται, το ανταλλακτήριο είναι υπό κατάρρευση. Σε μήνυμα στην ιστοσελίδα του αναφέρεται ότι «το FTX δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να επεξεργασθεί αναλήψεις», προσθέτοντας: «Συνιστούμε θερμά να μην κάνετε καταθέσεις».

Το επίκεντρο της προσοχής είναι στραμμένο στην άγνωστη έκταση των ζημιών πελατών του FTX και στο πλήγμα στο κλίμα από την τελευταία και πιθανόν μεγαλύτερη κατάρρευση στον κλάδο των crypto που έχει γίνει ναρκοπέδιο για τους επενδυτές.

Το νόμισμα του FTX, το FTT, έχει χάσει το 90% της αξίας του και επιχειρούσε να σταθεροποιηθεί στα 2 δολάρια, κοντά στο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ των 1,5 δολαρίων.

Το bitcoin υποχώρησε κάτω από τα 16.000 δολάρια για πρώτη φορά από τα τέλη του 2020 και το μεσημέρι η τιμή του διαμορφωνόταν στα 16.700 δολάρια.

Το Binance απέσυρε μία μη δεσμευτική προσφορά που είχε κάνει για την εξαγορά του FTX μετά από τον έλεγχο στα οικονομικά στοιχεία του τελευταίου.

Ένα άλλο ανταλλακτήριο που απέφυγε να εμπλακεί στη διάσωση ήταν το OKX, το οποίο ανέφερε ότι προσεγγίσθηκε από τον επικεφαλής του FTX. «Ακόμη και ο Ελον Μασκ δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μία υποχρέωση 7 δισ. δολαρίων μέσα σε λίγες ώρες διαπραγμάτευσης. Αυτό το ποσό ήταν πολύ μεγάλο για εμάς», είπε εκπρόσωπος του ΟΚΧ στο Reuters.

Τα λάθη του FTX

Το σκηνικό για την πτώση του FTX είχε στηθεί πριν από μήνες, με τα λάθη που έκανε ο επικεφαλής του μετά τις παρεμβάσεις του για να σώσει άλλες εταιρείες crypto, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές.

Υπάρχουν επίσης πρώτες ενδείξεις ότι οι επιπτώσεις μπορεί να διαχυθούν και πέραν των αγορών crypto, με την Wall Street να έχει υποχωρήσει χθες βράδυ.

«Η κατάρρευση ενός μεγάλου ανταλλακτηρίου – αυτό είναι διαφορετικού επιπέδου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Tranchess, με πιθανόν ευρύτερες συνέπειες σε σχέση με την κατάρρευση φέτος του stablecoin TerraUSD και του hedge fund κρυπτονομισμάτων Three Arrows Capital.

Οι περισσότεροι «παίκτες» της αγοράς crypto παραμένουν αισιόδοξοι μακροπρόθεσμα, αλλά προετοιμάζονται για περαιτέρω μειώσεις στο άμεσο μέλλον.

Οι απώλειες 20% του bitcoin αυτή την εβδομάδα είναι συγκρίσιμες με τη βουτιά που έκανε τον Ιούνιο όταν πιέστηκε το Three Arrows Capital.

Αν σου άρεσε κάνε