Η Fed έβαλε... δύσκολα στη Wall Street - Σε καθοδική τροχιά οι τρεις δείκτες

Η Fed έβαλε... δύσκολα στη Wall Street - Σε καθοδική τροχιά οι τρεις δείκτες

ΑΓΟΡΕΣ UPD 19:40 Δημιουργία 03/11/22, 19:36
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε κάθοδο βρίσκεται το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς η διάψευση των προσδοκιών περί τερματισμού των αυξήσεων στα επιτόκια της Fed διατηρεί τους πωλητές στο προσκήνιο, με την επενδυτική ψυχολογία να μοιάζει «τραυματισμένη».

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά περίπου 72 μονάδες βάσης ή 0,23% και καθορίζεται στις 32.075 μονάδες. Κατά 0,66% μειώνεται και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος διαπραγματεύεται στις 3.735 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, από την πλευρά του, περιορίζεται στο -1,04% και τις 10.416 μονάδες.

Οι σημερινές διακυμάνσεις επέρχονται στον απόηχο των χθεσινών μεγάλων ρευστοποιήσεων, οι οποίες προήλθαν από τη νέα μεγάλη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων (+75 μονάδες βάσης, στο 3,75% – 4%), αλλά και το σήμα της κεντρικής τράπεζας για διατήρηση του επιθετικού ρυθμού σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής έως ότου ο πληθωρισμός τεθεί υπό έλεγχο.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, σκόρπισαν κύμα απογοήτευσης στους επενδυτές, διότι αφενός διέψευσαν τις προσδοκίες περί επικείμενης παύσης του κύκλου των επιτοκιακών παρεμβάσεων, αφετέρου προεξόφλησαν ότι τα επιτόκια θα φθάσουν σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Σήμερα, μάλιστα, ήταν η σειρά της Τράπεζας της Αγγλίας να ανακοινώσει μια νέα mega αύξηση στα επιτόκια, η οποία ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 33 ετών (κατά 75 μονάδες βάσης). Ως αποτέλεσμα, το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου ενισχύθηκε στο 3% (το υψηλότερο επίπεδο από το 2008), με τους κινδύνους περί επικείμενης ύφεσης να αυξάνονται αισθητά.

Την ίδια στιγμή, η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη και στα εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, με τις μετοχές των Qualcomm, Roku και Fortinet να υποχωρούν αισθητά, εξαιτίας των αδύναμων οικονομικών μετοχών. Μεγάλη βουτιά σημειώνουν τόσο η μετοχή της Peloton όσο και η μετοχή της Moderna, των οποίων οι επιδόσεις κινήθηκαν κάτω των προσδοκιών.

Στην Ευρώπη, στο μεταξύ, ο γενικός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,93% και τις 409 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώθηκε κατά 0,97%, , ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,54% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,46% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κατά 1,34%. Τέλος, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,59%.

Με πληροφορίες από Newmoney.gr

Αν σου άρεσε κάνε