Καθίζηση στη Νέα Υόρκη και ισχυρές απώλειες για τους δείκτες

Καθίζηση στη Νέα Υόρκη και ισχυρές απώλειες για τους δείκτες

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:28 Δημιουργία 02/11/22, 21:23
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ισχυρό σοκ προκάλεσαν στη Wall Street οι ανακοινώσεις του Τζέρομ Πάουελ για τις επόμενες κινήσεις της Fed οι οποίες θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία του πληθωρισμού όπως και η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής που ενδέχεται να ξεκινήσει είτε τον Δεκέμβριο, είτε τον Ιανουάριο..

Οι επενδυτές αντέδρασαν με μαζικές πωλήσεις, κι έτσι ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κάνει βουτιά 208 μονάδες ή 0,64% και διαμορφώνεται στις 32.445 μονάδες. Κατά 1,26% υποχωρεί ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος διαπραγματεύεται στις 3.810 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, από την πλευρά του, σημειώνει πτώση 1,68% και τις 10.709 μονάδες.

Η Fed προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στη σημερινή της συνεδρίαση, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για συνέχιση της επιθετικής της πολιτικής. Τα επιτόκια πλέον διαμορφώνονται στο 3,75% με 4%.

Ωστόσο, το βασικό ενδιαφέρον εστιάζει κυρίως στις δηλώσεις του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ. Κι αυτό, διότι αρκετοί αναλυτές αισιοδοξούν ότι η σημερινή αύξηση θα είναι η τελευταία αυτού του μεγέθους, «ποντάροντας» ότι η Fed θα αρχίσει να «κατεβάζει» τον ρυθμό αναθεώρησης των επιτοκίων από τον Δεκέμβριο και μετέπειτα.

Είναι ενδεικτικό ότι τα στοιχήματα των traders για την επόμενη απόφαση της κεντρικής τράπεζας είναι απολύτως μοιρασμένα μεταξύ των 75 και των 50 μονάδων βάσης. Επομένως, τα όσα στοιχεία αποκαλύψει ο Πάουελ είναι άκρως σημαντικά για την επενδυτική ψυχολογία.

Εάν, για παράδειγμα, η Fed διατηρήσει και τους προσεχείς μήνες τον άκρως επιθετικό ρυθμό σύσφιγξης, τότε είναι βέβαιο ότι θα έχουμε νέες μεγάλες ρευστοποιήσεις στις μετοχές. Αντίθετα, αν υπάρξει επιβράδυνση του ρυθμούς σύσφιγξης, τότε οι μετοχές θα «ανασάνουν» και θα συνεχίσουν την πορεία ανάκαμψης, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο.

Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων (8,2% τον Σεπτέμβριο), αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.

Την ίδια στιγμή, η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη και στα εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, με τις CVC Health και Advanced Micro να δημοσιεύουν μικτά οικονομικά μεγέθη. Παρ’ όλα αυτά, οι μετοχές των δύο εισηγμένων σημειώνουν άνοδο στο ταμπλό.

Αν σου άρεσε κάνε