Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές των σιτηρών μετά την επιστροφή της Ρωσίας στη συμφωνία

Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές των σιτηρών μετά την επιστροφή της Ρωσίας στη συμφωνία

ΑΓΟΡΕΣ UPD 17:39 Δημιουργία 02/11/22, 17:34
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η αποδοχή της Ρωσίας για επανάληψη της συμφωνίας σχετικά με τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας σκόρπισε την ανακούφιση στις αγορές των αγροτικών commodities.

Τις προηγούμενες ημέρες οι τιμές είχαν πάρει και πάλι την ανιούσα αναζωπυρώνοντας και τους φόβους για μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, ωστόσο η σημερινή ρωσική ανακούφιση έφερε άμεσα αποσυμπίεση των τιμών.

Στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο, τα προθεσμιακά συμβόλαια σιτηρών υποχώρησαν κατά 6% στα 8,47 δολάρια ανά μπούσελ, καλύπτοντας έτσι όλο το έδαφος που είχαν κερδίσει το προηγούμενο διήμερο, μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας πως αποσύρεται από τη συμφωνία.

Ανάλογη τάση ακολούθησαν και άλλα αγροτικά προϊόντα, με το καλαμπόκι να πέφτει κατά 2,3% στα 6,81 δολάρια ανά μπούσελ και τη σόγια να υποχωρεί κατά 1% στα 14,33 δολάρια.

Πτωτικά κινήθηκαν και τα προθεσμιακά συμβόλαια σιταριού στην Ευρώπη, που υποχώρησαν κατά 4% στα 343,50 ευρώ τον τόνο.

Θυμίζουμε πως νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η χώρα επαναλαμβάνει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας.

Υποστήριξε συγκεκριμένα πως έλαβε εγγυήσεις που έκρινε ως επαρκείς για να επιστρέψει στην εφαρμογή της συμφωνίας, που είχε υπογραφεί το καλοκαίρι στην Κωνσταντινούπολη.

Πάντως, αναλυτές του κλάδου έσπευσαν να επισημάνουν πως το κλίμα αβεβαιότητας στις αγορές των αγροτικών προϊόντων θα συντηρηθεί, καθώς παραμένει μεγάλο ερωτηματικό το κατά πόσο η συμφωνία θα παραταθεί πέραν του Νοεμβρίου.

Το γεγονός πως η Μόσχα συμφώνησε καταρχάς στην επανάληψη της συμφωνίας δεν σημαίνει απαραιτήτως πως το καθεστώς αυτό θα έχει διάρκεια. Η ίδια η συμφωνία λήγει στα τέλη Νοεμβρίου και ο ΟΗΕ είχε αρχίσει εντατικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την ανανέωση της συμφωνίας για τουλάχιστον ένα χρόνο, οι οποίες δεν είχαν αποδώσει καρπούς καθώς η Μόσχα έβαζε στο τραπέζι νέα ζητήματα και απαιτήσεις

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποίησε ότι η χώρα του διατηρεί το δικαίωμα να αποσυρθεί και πάλι από τη συμφωνία.

Αποκάλυψε δε, ότι η Μόσχα ζήτησε και πιθανότατα έλαβε εγγυήσεις ότι η Ουκρανία δεν θα εξαπολύσει νέες επιθέσεις που θα καλύπτουν τη ζώνη ασφαλείας που καλύπτει η συμφωνία, όπως δηλαδή είχε καταγγείλει η ρωσική πλευρά ότι είχε κάνει με τις επιθέσεις με drones κατά του ρωσικού στόλου.

Αν σου άρεσε κάνε