Bitcoin: Σημάδι ανάκαμψης η μεταβλητότητα των τιμών

Bitcoin: Σημάδι ανάκαμψης η μεταβλητότητα των τιμών

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:04 Δημιουργία 31/10/22, 20:53
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η χαμηλή μεταβλητότητα του Bitcoin το τελευταίο διάστημα είναι καλό σημάδι και θα μπορούσε στην πραγματικότητα να σημαίνει ότι οι τιμές του έπιασαν πάτο, σύμφωνα με αναλυτές και επενδυτές της αγοράς κρυπτονομομισμάτων.

Οι τιμές των κρυπτονομισμάτων έχουν κάνει βουτιά έπειτα από την εκθαμβωτική πορεία τους του 2021 όταν το bitcoin σκαρφάλωσε έως τα 68.990 δολάρια. Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, η τιμή του bitcoin κυμαίνεται σταθερά σε μία περιοχή κοντά στα 20.000 δολάρια, δείχνοντας ότι η διακύμανσή του έχει σταθεροποιηθεί.

Την περασμένη εβδομάδα, η 20ήμερη κυλιόμενη μεταβλητότητα του bitcoin ήταν χαμηλότερη από αυτή των χρηματιστηριακών δεικτών Nasdaq και S&P για πρώτη φορά από το 2020, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Kaiko.

Η συσχέτιση του Bitcoin με τις μετοχές έχει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου καθώς περισσότεροι θεσμικοί επενδυτές έχουν επενδύσει σε κρυπτονομίσματα.

«Το Bitcoin κινείται ουσιαστικά τους τελευταίους τέσσερις μήνες σε ένα εύρος 18.000 – 25.000 δολαρίων, γεγονός που δείχνει σταθεροποίηση και πιθανόν ότι έχει πιάσει πάτο καθώς βλέπουμε παράλληλα και την ισοτιμία του δολαρίου να κορυφώνεται», δήλωσε ο Βιγιάι ΑϊβΆρ, στέλεχος του ανταλλακτήριου κρυπτονομισμάτων Lunο.

«Σε προηγούμενες περιπτώσεις, όπως του 2015, είχαμε δει το bitcoin να πιάνει πάτο όταν ο δείκτης ισοτιμίας του δολαρίου κορυφωνόταν, οπότε θα μπορούσαμε να δούμε ένα πολύ παρόμοιο πρότυπο και τώρα», πρόσθεσε.

Ο Αντονι Τρένχεβ, συνιδρυτής της τράπεζας κρυπτονομισμάτων Nexo, δήλωσε ότι η σταθερότητα των τιμών του bitcoin είναι «ένα ισχυρό σημάδι ότι η αγορά ψηφιακών assets έχει ωριμάσει και είναι λιγότερο κατακερματισμένη».

Ο «χειμώνας των crypto»

Η χρηματιστηριακή αξία των κρυπτονομισμάτων έχει μειωθεί κατά περίπου 2 τρισ. δολάρια σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα του 2021.

Ο λεγόμενος «χειμώνας των crypto» είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της επιθετικής πολιτικής αύξησης των επιτοκίων από τη Fed, στην προσπάθειά της να τιθασεύσει τον πολύ υψηλό πληθωρισμό.

Μεγάλοι επενδυτές κρυπτονομισμάτων, με στοιχήματα υψηλής μόχλευσης, όπως η Three Arrows Capital, επηρεάστηκαν από την πίεση στις τιμές, επιταχύνοντας περαιτέρω την πτώση της αγοράς.

Στήριξη από τους θεσμικούς επενδυτές

Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι ο πάγος μπορεί να αρχίζει να λειώνει. Υπάρχουν ενδείξεις μιας «φάσης συσσώρευσης», σύμφωνα με τον Ayyar, με τους θεσμικούς επενδυτές να είναι πιο πρόθυμοι να στοιχηματίσουν υπέρ του bitcoin, δεδομένης της ηρεμίας στις τιμές του.

«Το γεγονός ότι το Bitcoin έχει κολλήσει σε ένα τέτοιο εύρος το καθιστά βαρετό, αλλά αυτό συμβαίνει επίσης όταν οι μικροεπενδυτές χάνουν το ενδιαφέρον τους και το έξυπνο χρήμα αρχίζει να συσσωρεύεται», σημείωσε ο κ. Αιγιάρ.

Ο Ματέο Ντάντε Περούτσιο o, πρόεδρος της διεθνούς εταιρείας διαχείρισης ψηφιακών assets, Wave Financial, δήλωσε ότι έχει δει μια «φαινομενικά παράλογη αύξηση της ζήτησης κρυπτονομισμάτων από τους θεσμικούς επενδυτές σε μια εποχή όπου γενικά μειώνεται το ενδιαφέρον στις παραδοσιακές αγορές».

Ο ρόλος των τραπεζών

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συνέχισαν να επενδύουν στα κρυπτονομίσματα παρά την πτώση των τιμών τους και το μειωμένο ενδιαφέρον από τους μικρούς επενδυτές.

Η Mastercard ανακοίνωσε μια υπηρεσία που επιτρέπει στις τράπεζες να προσφέρουν συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, έχοντας προηγουμένως ξεκινήσει ένα νέο εργαλείο ασφαλείας blockchain για εκδότες καρτών.

Η Visa, εν τω μεταξύ, συνεργάστηκε με το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX για να προσφέρει χρεωστικές κάρτες που συνδέονται με τους λογαριασμούς συναλλαγών των χρηστών.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι μπορεί να είμαστε κοντά στο τέλος μιας «ιδιαίτερα πτωτικής» περιόδου στον τελευταίο κύκλο κινήσεων των crypto. Σε σημείωμα που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, αναλυτές της τράπεζας ανέφεραν ότι υπάρχουν αναλογίες με τις συναλλαγές του bitcoin τον Νοέμβριο του 2018, όταν οι τιμές σταθεροποιήθηκαν για κάποια διάστημα πριν αρχίσουν μία σταθερή ανοδική πορεία.

«Η χαμηλή μεταβλητότητα (τον Νοέμβριο του 2018) ακολουθούσε μια μεγάλη πτωτική αγορά του bitcoin», έγραψαν οι αναλυτές της Goldman.

Ο κ. Περούτσιο της Wave Financial αναμένει ότι ο χειμώνας των crypto θα τελειώσει στο δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Τα βλέμματα στραμμένα στη Fed

Ο Τζέιμς Μπάτερφιλ επικεφαλής έρευνας στην εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων κρυπτονομισμάτων CoinShares, δήλωσε ότι θα ήταν δύσκολο να εξαχθούν πάρα πολλά συμπεράσματα σε αυτό το στάδιο.

«Οι μεγαλύτερες εκροές κεφαλαίων πρόσφατα ήταν σε θέσεις short-Bitcoin, ενώ έχουμε δει μικρές αλλά αδιάκοπες εισροές σε long Bitcoin τις τελευταίες 6 εβδομάδες», δήλωσε ο κ. Μπάτερφιλ.

Η κύρια εξέλιξη που θα οδηγούσε σε μεγαλύτερες αγορές του bitcoin θα ήταν ένα μήνυμα από την Fed ότι σχεδιάζει να χαλαρώσει την επιθετική πολιτική της, πρόσθεσε.

Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της αυτή την εβδομάδα, αλλά αξιωματούχοι της φέρεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβράδυνσης του ρυθμού των μελλοντικών αυξήσεων.

«Οι πελάτες μας λένε ότι μόλις η Fed αλλάξει πολιτική ή είναι κοντά σε μία αλλαγή της, θα αρχίσουν να αυξάνουν τις θέσεις του στο Bitcoin», δήλωσε ο κ. Μπάτερφιλ.

Αν σου άρεσε κάνε