Θετικό momentum για τη Wall Street

Θετικό momentum για τη Wall Street

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:33 Δημιουργία 24/10/22, 21:30
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Θετικά ξεκίνησε η εβδομάδα για το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν τις αγοραστικές κινήσεις, οδηγώντας σε περαιτέρω ανάκαμψη τις μετοχές.

Την ίδια ώρα βελτίωση παρατηρείται και στην αγορά των κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις των 10ετών τίτλων να επιστρέφουν στη... λογική έπειτα από το υψηλό 14ετίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 308 μονάδες ή 0,99% και διαμορφώνεται στις 31.391 μονάδες. Κατά 0,66% αυξάνεται και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος διαπραγματεύεται στις 3.777 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, από την πλευρά του ενισχύεται κατά 0,07%, στις 10.866 μονάδες.

Οι αμερικανικοί δείκτες συνεχίζουν την ανοδική αντίδραση των τελευταίων ημερών, η οποία οδήγησε στην καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από τον Ιούνιο του 2022 (+5%). Το θετικό momentum συνδέεται άρρηκτα με την εν μέρει υποχώρηση των πιέσεων στην αγορά των κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς κρατικού τίτλου να υπαναχωρεί από το υψηλότερο σημείο της τελευταίας 14ετίας (4,33%).

Είναι ενδεικτικό ότι τη Δευτέρα η απόδοση του αμερικανικού ομολόγου, διάρκειας 10 ετών, διολισθαίνει στο 4,206%, ενώ η απόδοση του 2ετούς τίτλου διαμορφώνεται στα επίπεδα του 4,507%, ως απόρροια των δηλώσεων ορισμένων στελεχών της κεντρικής τράπεζας για τις αρνητικές επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων.

Ας σημειωθεί ότι η Federal Reserve ετοιμάζεται την επόμενη εβδομάδα να αυξήσει κατά ακόμη 75 μονάδες βάσης τα επιτόκια (ήδη βρίσκονται στο 3% – 3,25%), σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του επίμονου πληθωρισμού (8,2% τον Σεπτέμβριο). Ωστόσο, οι σφιχτές οικονομικές συνθήκες ενισχύουν τις ανησυχίες για τον κίνδυνο επιβράδυνσης ή και ύφεσης της οικονομίας. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μετοχές.

Την ίδια ώρα, στο εν μέρει αισιόδοξο κλίμα συμβάλλουν και τα μέχρι στιγμής ικανοποιητικά εταιρικά μεγέθη του γ’ τριμήνου, τα οποία αποδεικνύονται καλύτερα του αναμενόμενου (παρότι είναι χαμηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021). Αυτή την εβδομάδα είναι η σειρά των Apple, Alphabet, Amazon και Microsoft να ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους, συγκεντρώνοντας το επενδυτικό βλέμμα των αναλυτών.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Tesla βρίσκεται στο στόχαστρο των πωλητών, καθώς διολισθαίνει κατά 6,6% και διαμορφώνεται στο όριο των 200 δολαρίων, μετά την απόφαση του Έλον Μασκ να μειώσει τις τιμές πώλησης στην αναπτυσσόμενη αγορά της Κίνας.

Αν σου άρεσε κάνε