Πρόβλεψη UBS για νέες απώλειες στις αγορές των ΗΠΑ

Πρόβλεψη UBS για νέες απώλειες στις αγορές των ΗΠΑ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:49 Δημιουργία 21/10/22, 20:45
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η UBS δεν συμμερίζεται το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στα χρηματιστήρια καθώς θεωρεί ότι οι προοπτικές για τον δείκτη βαρόμετρο της Wall Street, τον S&P 500, έχουν επιδεινωθεί.

Όπως εξηγεί η UBS αν και ο πρόδρομος δείκτης P/E (τιμή/κέρδη) του MSCI All Country World έχει διορθώσει από τα μετα-πανδημικά υψηλά (από 20 στο 13), ο αντίστοιχος δείκτης στις ΗΠΑ παραμένει άνω του μέσου όρου (14,5), δηλαδή στο 15,6, κάτι που προσφέρει premium 17% σε σχέση με τον παγκόσμιο δείκτη.

Ο πληθωρισμός και η εταιρική κερδοφορία

Υπό αυτό το πρίσμα, η UBS «βλέπει» περιθώρια για νέες απώλειες στις αμερικανικές αγορές, ιδίως αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να εκπλήσσει δυσάρεστα ή τα στοιχεία της ανάπτυξης απογοητεύσουν. Μάλιστα, επιδείνωση προεξοφλεί και για την εταιρική κερδοφορία, εκτιμώντας ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα συρρικνωθούν κατά 4,4% το 2023.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν αποκλείουν την πιθανότητα εκδήλωσης ορισμένων παροδικών και πρόσκαιρων ανοδικών ξεσπασμάτων, τα οποία θα καθοδηγούνται από παροδικές βελτιώσεις των στοιχείων για τον πληθωρισμό ή την αγορά εργασίας, τη λείανση της ρητορικής της Federal Reserve, τις ενδείξεις οικονομικής ανθεκτικότητας και τις απλές μετατοπίσεις της επενδυτικής διάθεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο S&P 500 εδώ και αρκετές εβδομάδες βρίσκεται σε bear market (αγορά «αρκούδων»), καθώς οι απώλειες από τις αρχές του έτους ξεπερνούν σταθερά το 20%. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι μέσα στο τελευταίο πενθήμερο μετράει σωρευτική άνοδο κοντά στο 4%.

Νέες απώλειες για την τεχνολογία

Η δεδομένη υποβάθμιση της εταιρικής κερδοφορίας και οι ακριβές αποτιμήσεις είναι πιθανό να ασκήσουν μεγαλύτερες πιέσεις στον -πάντα ευάλωτο- τεχνολογικό κλάδο, ο οποίος ήδη υπο-αποδίδει σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον των υψηλότερων επιτοκίων και της επιβράδυνσης της ζήτησης, η ελβετική επενδυτική τράπεζα περιμένει ότι οι τεχνολογικές μετοχές θα συνεχίσουν να χάνουν σε αξία. Από τις αρχές του έτους, εξάλλου, η σωρευτική καθίζηση του δείκτη Nasdaq προσεγγίζει το 32%.

Επιπλέον, η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και οι φόβοι για επικείμενη ύφεση έχουν περιορίσει αισθητά τις δαπάνες νοικοκυριών και εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων και των δαπανών για προϊόντα τεχνολογίας.

Από την άλλη πλευρά, η UBS δείχνει να προτιμάει τις μετοχές εταιρειών από τους κλάδους της ενέργειας, του λιανεμπορίου και της ιατρικής. Ειδικά για τον πρώτο (ενέργεια), εκτιμά ότι η αυξημένη τιμή του πετρελαίου θα διατηρήσει τα υψηλά έσοδα των εισηγμένων, διευκολύνοντας τη διανομή μερισμάτων και τις επαναγορές μετοχών.

Με πληροφορίες από Newmoney.gr

Αν σου άρεσε κάνε