Ομόλογα: Η Standard & Poors «καταδίκασε» το ελληνικό δεκαετές

Ομόλογα: Η Standard & Poors «καταδίκασε» το ελληνικό δεκαετές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 19:21 Δημιουργία 21/10/22, 15:31
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε νέο υψηλό επίπεδο 11 ετών σκαρφάλωσε σήμερα η απόδοση των γερμανικών κρατικών ομολόγων, με τους επενδυτές να προχωρούν σε μαζικά sell-off στις παγκόσμιες αγορές καθώς προβλέπουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης (τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας), με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων να σκαρφαλώνει στο 1,5% που είναι υψηλό επίπεδο 13 ετών.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται επίσης να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μ.β. την επόμενη εβδομάδα.

Η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκε πάνω από 10 μ.β. στο 2,512% που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011 και είναι σε τροχιά ανόδου για 12 συνεχόμενη εβδομάδα.

Η απόδοση των γερμανικών διετών τίτλων σημείωνε άνοδο 8 μ.β. στο 2,181%, έχοντας σημειώσει προηγουμένως υψηλό 14 ετών, ενώ και η απόδοση των ιταλικών 10ετών τίτλων σκαρφάλωσε έως και 13 μ.β. στο 4,87%

Οι ελληνικοί τίτλοι

Η κατάσταση για τους τίτλους του ελληνικού δημοσίου επιβαρύνθηκε και από τη διαφαινόμενη μη πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας μας στην επενδυτική βαθμίδα από την Stanadard & Poors.

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων και συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 70 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 42 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 5,08% από 5,04% από 5,03% χθες έναντι 2,43% του αντίστοιχου Γερμανικού ομολόγου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,65% από 2,67% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το κοινό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 0,9804 δολάρια από το επίπεδο των 0,9892 δολαρίων που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 0.9730 δολάρια.

Η στάση της Fed

Η ρητορική των στελεχών της Fed για νέες αυξήσεις επιτοκίων οδήγησε την απόδοση των 10ετών treasuries στο 4,291%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2007.

Η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκιά της στο 3%-3,25% από 0%-0,25% τον Μάρτιο. «Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια για κάποιο διάστημα», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed της πολιτείας της Φιλαδέλφεια, Πάτρικ Χάρκερ.

Οι επενδυτές στην Ευρώπη έχουν αναστατωθεί από τις επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων και την αναμενόμενη αύξηση των νέων εκδόσεων ομολόγων καθώς οι χώρες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση.

Η προοπτική να αρχίσει σύντομα η ΕΚΤ τη μείωση του όγκου των ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της -διαδικασία που είναι γνωστή ως ποσοτική σύσφιξη (QT)- επιβαρύνει επίσης το κλίμα στην αγορά.

Αν σου άρεσε κάνε