Συνεχίζει σε υψηλές πτήσεις η Wall Street

Συνεχίζει σε υψηλές πτήσεις η Wall Street

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:14 Δημιουργία 18/10/22, 20:10
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με υψηλές πτήσεις ξεκίνησε η Wall Street, καθώς τα ικανοποιητικά εταιρικά μεγέθη του γ’ τριμήνου, σε συνδυασμό με τις χαμηλές αποτιμήσεις, συμβάλλουν στην ανάκαμψη της επενδυτικής ψυχολογίας και στην εν μέρει επάνοδο της διάθεσης για ρίσκου.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones ξεκίνησε με άνοδο περίπου 600 μονάδων, ωστόσο αυτήν την ώρα ενισχύεται κατά 248 μονάδες ή 0,82% και διαμορφώνεται στις 30.434 μονάδες. Κατά 0,80% διευρύνεται και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος ανακάμπτει στις 3.707 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, από την πλευρά του, κινείται στο +0,75% και τις 10.756 μονάδες.

Η δεύτερη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση, σύμφωνα με τους αναλυτές, τροφοδοτείται σε μεγάλο ποσοστό από τα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων, τα οποία μέχρι στιγμής αποδεικνύονται καλύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών (παρότι είναι υποδεέστερα σε σχέση με το 2021).

Την Τρίτη ήταν η σειρά της Goldman Sachs να ανακοινώσει τα κέρδη / έσοδα του γ’ τριμήνου του 2022, τα οποία έρχονται να προσφέρουν σημαντικά στηρίγματα στη μετοχή (άνοδος περίπου 3%). Χθες είχε προηγηθεί η θετική δημοσίευση της Bank of America.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο Dow Jones εμφάνισε κέρδη της τάξης των 550 μονάδων, ενώ ο S&P 500 έκλεισε στο +2,65% και ο Nasdaq στο +3,3%. Επρόκειτο, μάλιστα, για την καλύτερη συνεδρίαση των τεχνολογικών μετοχών από τις 27 Ιουλίου.

Το διήμερο αγοραστικό κρεσέντο οφείλεται και στις χαμηλές αποτιμήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν στο ταμπλό, ως απόρροια του υψηλού πληθωρισμού (8,2% τον Σεπτέμβριο), της σφιχτής νομισματικής πολιτικής (επιτόκια 3%) και των φόβων περί επικείμενης ύφεσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg, ο κίνδυνος συρρίκνωσης της αμερικανικής οικονομίας μέσα στο επόμενο 12μηνο ανέρχεται στο… 100%. Δηλαδή, οι αναλυτές του πρακτορείου είναι βέβαιοι ότι κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο χρόνο η Νο.1 οικονομία του πλανήτη θα εμφανίσει αρνητικούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ.

Ας μην ξεχνάμε και τις πρόσφατες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1% για τις ΗΠΑ και στο 0,5% για την Ευρωζώνη το 2023, με τις οικονομίες της Γερμανίας και της Ιταλίας να διολισθαίνουν σε τεχνητή ύφεση.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ, παρά την ανάκαμψη των μετοχών, παραμένει σε δύσκολη θέση, καθώς ξεπέρασε ελαφρώς το ψυχολογικό όριο του 4%, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο από τη Μεγάλη Ύφεση του 2008.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Μάρκο Κολάνοβιτς της JP Morgan έσπευσε να απευθύνει έκκληση για μείωση του αριθμού των overweight θέσεων στις μετοχές και των underweight θέσεων στα ομόλογα, επικαλούμενος τα αυξανόμενα ρίσκα από τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών και τις γεωπολιτικές εξελίξεις. «Οι πρόσφατες εξελίξεις σε αυτά τα μέτωπα –συγκεκριμένα η όλο και πιο αυστηρή ρητορική από τις κεντρικές τράπεζες και η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία- αναμένεται να καθυστερήσουν την ανάκαμψη των οικονομιών και των αγορών».

Στην Ευρώπη, στο μεταξύ, ο γενικός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε στο +0,34% και τις 399 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξήθηκε κατά 0,92%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,24%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,44%, ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,93% και ο ισπανικός IBEX 35 κατά 0,72%.

Αν σου άρεσε κάνε