Εντυπωσιακή ανατροπή στη Wall Street και ισχυρή άνοδος για τους δείκτες

Εντυπωσιακή ανατροπή στη Wall Street και ισχυρή άνοδος για τους δείκτες

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:39 Δημιουργία 13/10/22, 21:34
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Εντυπωσιακή είναι η ανατροπή στη Wall Street οι δείκτες σημειώνουν ισχυρή άνοδο διαγράφοντας τις αρχικές απώλειες.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενώ ξεκίνησε τη συνεδρίαση με απώλειες 500 μονάδων πλέον σημειώνει ισχυρή άνοδο κατά 663 μονάδες ή σε ποσοστό 2,27% και βρίσκεται στις 29.870 μονάδες, παρότι νωρίτερα είχε κατρακυλήσει ακόμη και κάτω των 29.000 μονάδων. Κατά 1,95% ενισχύεται ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, έχοντας ανακάμψει από το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας. Ο τεχνολογικός Nasdaq, από την πλευρά του, αφού υποχώρησε άνω του 3%, πλέον καταγράφει κέρδη κατά 1,49%% .

Η αρχική εικόνα ήταν απόρροια των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου, ο οποίος σκόρπισε κύμα απογοήτευσης σε αγορές, επενδυτές και αναλυτές. Ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 8,2% τον Σεπτέμβριο (από 8,3 τον Αύγουστο), ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για επιβράδυνση στο 8,1%.

Την ίδια ώρα, ο λεγόμενος «σκληρός» δείκτης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τους ευμετάβλητους κλάδους των τροφίμων και της ενέργειας, διευρύνθηκε κατά 6,6% σε ετήσιο επίπεδο (το υψηλότερο επίπεδο από το 1982) και κατά 0,6% σε μηνιαίο επίπεδο (έναντι εκτιμήσεων για 0,4%).

Στον απόηχο των παραπάνω στοιχείων, οι επενδυτές προχωρούν σ΄ ένα μαζικό κύμα ρευστοποιήσεων, καθώς θεωρούν σχεδόν δεδομένη την περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. Η επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας είναι προγραμματισμένη για το διήμερο 1-2 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχήματα των traders, η Federal Reserve θα προβεί σε μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης (η τέταρτη συνεχόμενη αντίστοιχου εύρους), οδηγώντας το επιτοκιακό εύρος στο 3,75% – 4% από 3% – 3,25% σήμερα. Και το τίμημα αυτής της στρατηγικής, όπως είναι ευρέως γνωστό, είναι η υποχώρηση της ανάπτυξης.

Δεν είναι τυχαίο ότι την Τρίτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτίμησε ότι η αμερικανική οικονομία, παρότι θα αποφύγει την ύφεση, θα αναπτυχθεί μόλις κατά 1% το 2023, με τον πληθωρισμό να φθάνει στο 8,8% το 2022 από 4,7% το 2021.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου εκτοξεύεται άνω του ψυχολογικού ορίου του 4%, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2008, δηλαδή των τελευταίων 14 ετών. Άνω του 4,5% καθορίζεται και η απόδοση του 2ετούς ομολόγου.

Αν σου άρεσε κάνε