Wall Street: Αρνητικά τα πρόσημα και στους τρεις βασικούς δείκτες της

Wall Street: Αρνητικά τα πρόσημα και στους τρεις βασικούς δείκτες της

ΑΓΟΡΕΣ UPD 22:37 Δημιουργία 11/10/22, 22:31
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε αρνητικές περιοχές κινείται το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, έχοντας παρουσιάσει αρκετές διακυμάνσεις.

Η διάθεση για την ανάληψη περιττού ρίσκου εκ μέρους των επενδυτών εξακολουθεί να είναι περιορισμένη, εν μέσω της κλιμακούμενης αβεβαιότητας αλλά και των διαδοχικών προειδοποιήσεων για τον κίνδυνο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 66 μονάδες ή 0,29% στις 29.118 μονάδες, έχοντας φτάσει νωρίτερα να κερδίζει σχεδόν 400 μονάδες.

Ο δείκτης βαρόμετρο, ο S&P 500, ταυτόχρονα, χάνει 1,2% και διαπραγματεύεται στις 3.569 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έπειτα από μικρή άνοδο, αυτήν την ώρα διολισθαίνει κατά 175 μονάδες ή 1,65% στις 10.367 μονάδες, έχοντας καταφέρει να ξεφύγει από το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 52 εβδομάδων, στο οποίο είχε βρεθεί.

Αποδυναμωμένη η επενδυτική ψυχολογία

Η επενδυτική ψυχολογία είναι αισθητά αποδυναμωμένη τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο κίνδυνος ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας «τρομάζει» τις αγορές, με τους αναλυτές να αναμένουν νέο «πόνο» στις μετοχές. Τη Δευτέρα ο επικεφαλής της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον, προειδοποίησε για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας σε βάθος έξι έως εννέα μηνών, ενώ την Τρίτη το ΔΝΤ, αφού «έκοψε» τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ, ξεκαθάρισε ότι «τα χειρότερα έπονται».

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον ετήσιο πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου, με τους αναλυτές να προβλέπουν μια οριακή οπισθοχώρηση στο 8,1% από 8,3% τον Αύγουστο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κεντρική τράπεζα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις 2 Νοεμβρίου σε ακόμη μία mega – αύξηση επιτοκίων (κατά 75 μονάδες), προκειμένου να αναχαιτίσει το κύμα ανατιμήσεων.

Κι αυτό, παρότι γνωρίζει ότι τα υψηλότερα επιτόκια ναι μεν αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης, οδηγούν σε πτώση τις μετοχές και αυξάνουν το κόστος δανεισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ διευρύνεται την Τρίτη κατά 4 μονάδες βάσης και αναρριχάται στο 3,924%, πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Η τρέχουσα εβδομάδα θεωρείται εξαιρετικά σημαντική και για ακόμη έναν λόγο, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η δημοσίευση των πρώτων εταιρικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου. Ανάμεσα σ΄ αυτές ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών –JP Morgan, Wells Fargo, Morgan Stanly και Citi- αλλά και των εταιρειών PepsiCo, Delta και Domino.

Αν σου άρεσε κάνε