Νέα βουτιά στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου

Νέα βουτιά στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:12 Δημιουργία 11/10/22, 19:26
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στο «κόκκινο» κινούνται οι τιμές του πετρελαίου εν μέσω των πιέσεων που δημιουργούν τα σενάρια επιβράδυνσης, αν όχι και ύφεσης, της παγκόσμιας οικονομίας, όπως εκφράστηκαν και από την νέα έκθεση του ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα εύλογη ανησυχία προκάλεσε επίσημη δήλωση του εκπροσώπου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου που υποστήριξε πως η αμερικανική κυβέρνηση επανεξετάζει τη σχέση της με τη Σαουδική Αραβία, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η Ουάσιγκτον δεν θα αφήσει αναπάντητο το συνεχόμενο παιχνίδι του Ριάντ με τη Μόσχα, στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+.

«Ο πρόεδρος ήταν πολύ σαφής πως η σχέση αυτή πρέπει να επανεξεταστεί» σχολίασε ο Τζον Κίρμπι, σε συνέντευξη του στο δίκτυο CNN, εξηγώντας πως ο Λευκός Οίκος θα συνεργαστεί για το σκοπό αυτό με το Κογκρέσο. Υποστήριξε δε, πως οι συζητήσεις αυτές θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, καθώς δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει καθυστέρηση.

Η τελευταία αναφορά μόνο τυχαία δεν ήταν. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, ζήτησε χθες το «πάγωμα» των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία, κάνοντας λόγο για συγκεκριμένα μέτρα, όπως το «πάγωμα» των πωλήσεων όπλων. Ο κ. Μενέντεζ κατηγόρησε ουσιαστικά το Ριάντ πως στηρίζει τον πόλεμο των Ρώσων στην Ουκρανία με αφορμή την επίμαχη προ ημερών απόφαση του ΟΠΕΚ+ να προχωρήσει σε σημαντική μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής.

Κατά τον κ. Κίρμπυ, το όλο θέμα της στάσης του Ριάντ και της απογοητευτικής απόφασης του πετρελαϊκού καρτέλ, δεν έχει να κάνει απλά με τον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά είναι «θέμα εθνικής ασφαλείας για τα ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ».

Σημαντικές απώλειες

H πιθανότητα μιας ρήξης μεταξύ Ουάσιγκτον και Ριάντ, σε συνδυασμό με τον αρνητικό αντίκτυπο που προκάλεσε στις αγορές η υφεσιακή στροφή που έχει πάρει η παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με την νέα έκθεση του ΔΝΤ, ήταν αρκετή για να οδηγήσει σήμερα σε σημαντικές απώλειες τις διεθνείς τιμές.

To Brent υποχωρεί κατά 1,33% στα 94,91 δολάρια το βαρέλι, μια ανάσα δηλαδή και από το όριο των 95 δολαρίων, ενώ το αμερικάνικο WTI χάνει 1,47% στα 89,79 δολάρια.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε