Σε πτώση η Wall Street, απώλειες και για τους τρεις βασικούς δείκτες

Σε πτώση η Wall Street, απώλειες και για τους τρεις βασικούς δείκτες

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:58 Δημιουργία 07/10/22, 20:47
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε πτωτικό έδαφος κινείται η Wall Street, με τους επενδυτές να προσπαθούν αποτιμήσουν τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ αλλά και να προεξοφλήσουν το πώς θα επηρεάσουν την επιτοκιακή πολιτική της Fed.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημειώνει κάμψη κατά 556 μονάδες ή 1,85% και υποχωρεί στις 29.372 μονάδες. Κατά 2,48% μειώνεται ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος διαπραγματεύεται στις 3.652 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, από την πλευρά του, περιορίζεται στο -3,44% και τις 10.691 μονάδες.

Οι σημερινές καθοδικές πιέσεις επέρχονται στον απόηχο των στοιχείων για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, οι οποίες επιβραδύνθηκαν στις 263.000 τον Σεπτέμβριο από 315.000 τον Αύγουστο. Ο δείκτης ανεργίας, ωστόσο, υποχώρησε στο 3,5% από 3,7% προηγουμένως.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα παραπάνω στοιχεία δεν είναι τόσο αρνητικά, ώστε να ανακόψουν την πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία έχει ως στόχο την αναχαίτιση του ιστορικού πληθωρισμού (8,3% τον Αύγουστο).

Το βασικό σενάριο για τη Federal Reserve, ως εκ τούτου, προβλέπει ακόμη μία αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στη επόμενη συνεδρίαση του Νοεμβρίου (1-2/11). Κι αυτό, παρά το γεγονός τις προηγούμενες ημέρες είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες για μια ηπιότερη παρέμβαση, μικρότερη των 75 μ.β.

Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης και ενισχύουν το κόστος δανεισμού.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι αποδόσεις των 2ετών κρατικών ομολόγων διευρύνονται κατά 6 μονάδες βάσης και υπερβαίνουν το 4,3%, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων του αμερικανικού δημοσίου αυξάνονται κατά 7 μονάδες και ανέρχονται στο 3,9% -πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 14ετίας.

Σε επίπεδο εβδομάδας, πάντως, χάρη στην ανοδική αντίδραση της Δευτέρας και της Τρίτης, οι αμερικανικοί δείκτες παραμένουν σε ανοδική τροχιά, έτοιμοι να αποχαιρετήσουν το πενθήμερο με κέρδη της τάξης του 4% (χωρίς να υπολογίζεται η σημερινή συνεδρίαση).

Αν σου άρεσε κάνε