ΟΠΕΚ: Τα παιχνίδια με τη μείωση της παραγωγής  δίνουν... αέρα στην τιμή πετρελαίου

ΟΠΕΚ: Τα παιχνίδια με τη μείωση της παραγωγής δίνουν... αέρα στην τιμή πετρελαίου

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:33 Δημιουργία 04/10/22, 16:50
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Εξαιρετικά «σφιχτές» παραμένουν οι διεθνείς αγορές πετρελαίου, την ώρα που η παγκόσμια κοινότητα παραμένει εστιασμένη στον πιθανό αντίκτυπο που μπορεί να έχει μια ύφεση στα επίπεδα ζήτησης, παρά στα περιορισμένα όρια που έχει πρακτικά η προσφορά.

Οι δηλώσεις αυτές από τον διευθύνων σύμβουλο της Saudi Aramco ενόψει της νέας συνάντησης που θα έχει ο ΟΠΕΚ+ έρχονται να «κουμπώσουν» με τις πληροφορίες που θέλουν το καρτέλ να αποφασίζει αύριο, Τετάρτη, αντιστροφή της πολιτικής του με μια σημαντική μείωση της παραγωγής για να ενισχύσει τις τιμές.

Δεν είναι τυχαίο πως οι πετρελαϊκές τιμές στις διεθνείς αγορές έχουν πάρει και πάλι την ανιούσα. Το Brent κινείται στα 90,58 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 1,94%, η οποία έρχεται να προστεθεί στο χθεσινό μίνι ράλι ύψους άνω του 4%. Αντιστοίχως το αμερικανικό WTI βρίσκεται στα 85,05 δολάρια αυξημένο κατά 1,70%.

Το σκεπτικό του ΟΠΕΚ

Ο ΟΠΕΚ και κυρίως η «βασίλισσα» Σαουδική Αραβία φαίνεται πως θέλουν να προετοιμαστούν από τώρα για την αλλαγή τοπίου που αναμένεται από τα τέλη της χρονιάς, οπότε και θα τεθεί σε εφαρμογή το ευρωπαϊκό εμπάργκο κατά του ρωσικού πετρελαίου. Επίσης, ειδικά το Ριάντ θέλει να διατηρήσει την πλεονάζουσα παραγωγή σε αποθέματα.

Μιλώντας σε συνέδριο στο Λονδίνο, ο Αμίν Νάσερ υποστήριξε πως οι τωρινές πετρελαϊκές τιμές, που είχαν φτάσει να υποχωρήσουν κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, ενώ είχαν «πιάσει» τα 139 δολάρια το βαρέλι την άνοιξη, αντανακλούν περισσότερο τα βραχυπρόθεσμα οικονομικά δεδομένα παρά τα βασικά δεδομένα που υπάρχουν από την πλευρά της προσφοράς.

Ο ισχυρός άντρας του σαουδαραβικού πετρελαϊκού κολοσσού στάθηκε σε αυτό που αρκετοί ακόμη διεθνείς αναλυτές του κλάδου έχουν επισημάνει, πως δηλαδή τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν αν η κινεζική οικονομία αρχίσει να ανεβάζει και πάλι… στροφές. Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και της παραγωγικής της μηχανής λόγω των lockdown είχε οδηγήσει σε αντίστοιχη μείωση των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Ωστόσο, με την χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού, η Κίνα θα αρχίσει να καταναλώνει και πάλι μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, επηρεάζοντας τις ισορροπίες στον κλάδο.

«Εάν η Κίνα ανοίξει και πάλι, αν η ταξιδιωτική βιομηχανία αρχίσει να επιζητά περισσότερα καύσιμα, θα δούμε τα πλεονάζοντα αποθέματα να εξαλείφονται» επεσήμανε ο Νάσερ, εξηγώντας ότι στην περίπτωση αυτή δεν θα υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε διαταραχή και έκτακτα γεγονότα.

Έρχεται μεγάλη περικοπή

Υπάρχει, εξάλλου, στον ορίζοντα και η δεδομένη διαταραχή στις ισορροπίες που θα φέρει από το Δεκέμβριο, η εφαρμογή του πετρελαϊκού εμπάργκο κατά του ρωσικού αργό από την Ε.Ε.

«Ανεξάρτητα με όσα συμβαίνουν στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο ΟΠΕΚ+ δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε τόσο σαφής πως θα κάνει ότι χρειάζεται για να βεβαιωθεί πως οι τιμές θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται» εξήγησε σε σημείωμα του ο Έντουαρντ Μόγια της OANDA.

Πληροφορίες, εξάλλου, αναφορικά με την αυριανή συνάντηση στη Βιέννη κάνουν λόγο για ιστορική περικοπή στα επίπεδα παραγωγής που θα ωθήσει και πάλι τις τιμές πάνω από το όριο των 100 δολαρίων. Ενδεικτικά η Goldman Sachs σε ανάλυση της κάνει λόγο για άνοδο των τιμών στα 105 δολάρια κατά μέσο όρο σε ορίζοντα εξαμήνου.

Αν σου άρεσε κάνε