Μέρες 2008 για τα ιταλικά ομόλογα, σφοδρή επίθεση από τα hedge funds

Μέρες 2008 για τα ιταλικά ομόλογα, σφοδρή επίθεση από τα hedge funds

ΑΓΟΡΕΣ UPD 11:57 Δημιουργία 26/08/22, 11:49
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τη μεγαλύτερη επίθεση μετά την κρίση του 2008 δέχονται τα ιταλικά ομόλογα από τα hedge funds, λόγω των ανησυχιών για τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα και τη μεγάλη εξάρτησή της από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Η συνολική αξία των ιταλικών ομολόγων που δανείστηκαν επενδυτές για να στοιχηματίσουν στη μείωση των τιμών (και την αύξηση των αποδόσεων) τους ανήλθε αυτό τον μήνα σε πάνω από 39 δισ. ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2008, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Market Intelligence που αναφέρονται σε δημοσίευμα των Financial Times.

H απόδοση των ιταλικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες, φθάνοντας έως το 3,7%, με το spread τους έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων να αυξάνεται στις 2,3 ποσοστιαίες μονάδες από 1,37 στην αρχή του έτους. Σήμερα, η απόδοση των ιταλικών τίτλων μειώθηκε στο 3,55% και παραμένει η υψηλότερη στην Ευρωζώνη μετά από αυτή των ελληνικών 10ετών ομολόγων που διαμορφώθηκε στο 3,88%.

Πολιτική αβεβαιότητα και φυσικό αέριο

Η σπουδή των hedge funds να στοιχηματίσουν κατά της Ιταλίας σημειώνεται καθώς η οικονομία της αντιμετωπίζει κινδύνους από την εκτίναξη των τιμών του αερίου στην Ευρώπη και το τεταμένο πολιτικό κλίμα εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

«Είναι η πιο εκτεθειμένη χώρα αναφορικά με τις τιμές του αερίου και η πολιτική κατάσταση είναι δύσκολη», δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων της BlueBay Asset Management, ο οποίος σορτάρει τα 10ετή ιταλικά ομόλογα χρησιμοποιώντας futures.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι μία διακοπή των ροών από τη Ρωσία θα οδηγούσε σε οικονομική συρρίκνωση 5% στην Ιταλία και τρεις άλλες χώρες, εφόσον άλλες χώρες δεν μοιρασθούν με αυτές τις δικές τους προμήθειες αερίου.

Προειδοποίηση Ντράγκι

Η Ιταλία θεωρείται επίσης από τους επενδυτές ως μία από τις πιο ευάλωτες χώρες στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αποσύρει τα προγράμματα στήριξής της, αυξάνοντας τα επιτόκια και σταματώντας τις αγορές ομολόγων.

Η περίοδος της διακυβέρνησης από τον Μάριο Ντράγκι, η οποία άρχισε τον Φεβρουάριο του 2021 ήταν πολιτικά σχετικά ήρεμη αλλά έληξε τον Ιούλιο με την παραίτηση του πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ.

Οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο, με την ηγέτη των εθνικιστών, Τζόρτζια Μελόνι, να θεωρείται φαβορί για τη θέση του πρωθυπουργού.

Χθες, ο κ. Ντράγκι κάλεσε τα κόμματα να σεβαστούν τις δεσμεύσεις της Ιταλίας για οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα εντός του δεξιού συνασπισμού, ο οποίος – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις - μπορεί να εξασφαλίσει έως και το 50% των ψήφων στις εκλογές, έχουν διαμηνύσει ότι μπορεί να αναθεωρήσουν τις λεπτομέρειες του ιταλικού σχεδίου ανάκαμψης, ύψους 200 δις. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από πόρους της ΕΕ και μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με αυτό, όπως έναν νέο νόμο για τον ανταγωνισμό.

«Η αξιοπιστία στο εσωτερικό συμβαδίζει με τη διεθνή αξιοπιστία», είπε ο Ντράγκι.

Αν σου άρεσε κάνε