Επταετές ομόλογο: Περί τα 1,5 δισ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο

Επταετές ομόλογο: Περί τα 1,5 δισ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο

ΑΓΟΡΕΣ UPD 17:41 Δημιουργία 27/04/22, 15:01
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Ποσό ύψους 1,5 δισ. ευρώ άντλησε το Δημόσιο από την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,51%, ενώ οι προσφορές των επενδυτών ανήλθαν σε 4,8 δισ. ευρώ.

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε με την αρχική καθοδήγηση για το επιτόκιο να διαμορφώνεται στη ζώνη του 2,56%, αλλά εν συνεχεία υποχώρησε οριακά στο 2,51%.

Όταν είχε εκδοθεί το εν λόγω ομόλογο τον Απρίλιο 2020, είχε υπάρξει ισχυρή ζήτηση και ικανοποιητικό επιτόκιο για τα δεδομένα των συνθηκών που επικρατούσαν τότε στην αγορά, και το βιβλίο προσφορών είχε κλείσει με τις προσφορές των επενδυτών να υπερβαίνουν τα 5,9 δισ. ευρώ (με 128 επενδυτές να συμμετέχουν στη διαδικασία). Το επιτόκιο διαμορφώθηκε τότε σε 2,013%, ενώ το κουπόνι του ομολόγου είναι 2%.

Σημειώνεται ότι η τρέχουσα απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνεται στο 3,08%, καταγράφοντας σημαντική άνοδο τις τελευταίες ημέρες από το 1,8% πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία (το ιστορικό χαμηλό της τάξης του 0,528% είχε καταγραφεί στις 13 Αυγούστου πέρυσι).

Σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε, μεταξύ άλλων (όπως ανέφερε σήμερα το xrimaonline.gr), ότι «έχοντας πλέον καλύψει ένα σημαντικό μέρος του εκδοτικού προγράμματος του 2022, διατηρούμε σε ασφαλή επίπεδα τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, εξασφαλίζοντας παράλληλα τους απαιτούμενους πόρους προκειμένου να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την αύξηση των τιμών της ενέργειας».

Αν σου άρεσε κάνε