Οι προβολείς στη Fed και στα αποκαλυπτήρια για το tapering

Οι προβολείς στη Fed και στα αποκαλυπτήρια για το tapering

ΑΓΟΡΕΣ UPD 11:04 Δημιουργία 03/11/21, 11:02
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στη Fed είναι στραμμένοι την Τετάρτη όλοι οι «προβολείς», με αγορές και επενδυτές να περιμένουν τις ανακοινώσεις της Τράπεζας για την περιστολή του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Η Fed αναμένεται να τονίσει ότι έχει επιτύχει σημαντική περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων για την πλήρη απασχόληση και τον πληθωρισμό και να αποκαλύψει σχέδια για την απόσυρση νομισματικής τόνωσης.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, αξιωματούχοι της Τράπεζας έχουν κάνει ήδη νύξεις για τις επερχόμενες αλλαγές στη νομισματική πολιτική, μερικές από τις οποίες περιλαμβάνονται στα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Τα πρακτικά, τα οποία δημοσιεύτηκαν τον Οκτώβριο, έδειξαν ότι υπάρχει στήριξη εντός της Fed για τη μείωση των αγορών ομολόγων κατά $15 δισ. τον μήνα, ξεκινώντας από τα μέσα Νοεμβρίου.

Aυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα τόνωσης μπορεί να λήξει τον επόμενο Ιούνιο.

Αλλά εκείνο που έχει περιπλέξει τα πράγματα για την κεντρική τράπεζα είναι η μεταστροφή στις προσδοκίες της αγοράς σχετικά με το πότε θα αυξήσει τα επιτόκια από τα σημερινά μηδενικά επίπεδα.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ έχει προσπαθήσει επανειλημμένα να αποσυνδέσει το tapering από την αύξηση των επιτοκίων, μια αντίληψη που πλέον αμφισβητείται καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να στοιχηματίσουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αναγκαστεί να κινηθεί αμέσως μετά την περιστολή του ρυθμού αγορών ομολόγων, λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Τα futures ευρώ-δολαρίου δείχνουν ότι η αγορά αναμένει πως η πρώτη αύξηση επιτοκίων θα πραγματοποιηθεί περίπου όταν θα τερματιστεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τον Ιούνιο.

«Πιστεύουμε ότι ο Τζερόμ Πάουελ θα διακρίνει πιθανότατα το tapering από τις αυξήσεις επιτοκίων ως δύο ξεχωριστές αποφάσεις», έγραψαν αναλυτές της Bank of America. Όπως τόνισαν, η ανακοίνωση για τον ρυθμό των αγορών ομολόγων θα συνοδεύεται από την επισήμανση ότι θα υπάρχει ευελιξία και ότι η πορεία δεν είναι προδιαγεγραμμένη.

Αν σου άρεσε κάνε