Ισχυρό πρέσινγκ στα ευρωομολόγα στη «σκιά» των δηλώσεων Λαγκάρντ

Ισχυρό πρέσινγκ στα ευρωομολόγα στη «σκιά» των δηλώσεων Λαγκάρντ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 12:18 Δημιουργία 29/10/21, 12:11
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Εντονότατες πιέσεις καταγράφονται στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, μετά τις χθεσινές δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά το άλμα στον πληθωρισμό.

Χθες, η επικεφαλής της ΕΚΤ αν και επεσήμανε ότι η διάρκεια του φαινομένου θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, εντούτοις προέβλεψε την εξασθένισή του το 2022, αλλά όπως φαίνεται η προσπάθεια εφησυχασμού δεν έπεισε τις αγορές.

«Μιλήσαμε για πληθωρισμό, πληθωρισμό, πληθωρισμό», σημείωσε η κυρία Λαγκάρντ, σχολιάζοντας τα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας, επιμένοντας πάντως ότι πρόκειται για παροδικό φαινόμενο.

«Ο πληθωρισμός ενισχύθηκε 3,4% το Σεπτέμβριο. Αναμένουμε να ενισχυθεί περαιτέρω εντός του έτους. Όμως ενώ η τρέχουσα φάση του ενισχυμένου πληθωρισμού θα διαρκέσει περισσότερο από ότι αναμενόταν αρχικά, εκτιμούμε ότι θα υποχωρήσει κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς», υπογράμμισε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Η πανδημία και η ανάκαμψη είναι ένας λόγος για τον οποίο ενισχύεται ο πληθωρισμός, ενώ ο άλλος σχετίζεται με τις υψηλότερες τιμές στην ενέργεια, εξήγησε.

Σημαντικός παράγοντας είναι και η βάση σύγκρισης, κάτι που οδηγεί σε υψηλότερες μετρήσεις αλλά αναμένεται να υποχωρήσει ως τα τέλη του έτους, συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ενισχύεται 5,6 μονάδες βάσης, στο -0,09%, του αντίστοιχου γαλλικού κινείται ανοδικά κατά 7,1 μονάδες βάσης, στο 0,26%, του 10ετούς ιταλικού κατά 11,7 μονάδες βάσης, στο 1,10%, του αντίστοιχου ισπανικού κατά 8,2 μονάδες βάσης, στο 0,59%, ενώ του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ενισχύεται 17,4 μονάδες βάσης και φτάνει στο 1,23%.

Αν σου άρεσε κάνε