Γεωπολιτικά, μάκρο και πανδημία «κοκκινίζουν» την Ασία

Γεωπολιτικά, μάκρο και πανδημία «κοκκινίζουν» την Ασία

ΑΓΟΡΕΣ UPD 10:31 Δημιουργία 16/08/21, 10:15
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στο «κόκκινο» κινούνται οι ασιατικές αγορές στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους επενδυτές να αξιολογούν τα μακροοοικονομικά στοιχεία από Κίνα και Ιαπωνία, ενώ την ίδια στιγμή εντείνονται οι ανησυχίες τόσο στο μέτωπο του κορονοϊού όσο και σε εκείνο του Αφγανιστάν, με την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν.

Πιο αναλυτικά, στα ταμπλό, στην Κίνα ο σύνθετος δείκτης της Σαγκάης σημειώνει άνοδο 0,37%, ενώ ο δείκτης της Σένζεν χάνει 0,296%. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχωρεί κατά 0,74%.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 σημειώνει πτώση της τάξης του 1,79%, με τις μετοχές της Fast Retailing και της SoftBank Group να υποχωρούν άνω του 2% εκάστη. Ο δείκτης Topix διολισθαίνει κατά 1,69%.

Οι μετοχές στην Αυστραλία υποχωρούν επίσης, με τον S&P/ASX 200 να καταγράφει απώλειες 0,43%.

Ο δείκτης FTSE Bursa Malaysia KLCI στη Μαλαισία υποχωρεί κατά 0,53%, μετά τις αναφορές των τοπικών ΜΜΕ ότι ο πρωθυπουργός της χώρας πρόκειται να παραιτηθεί τη Δευτέρα.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημειώνει πτώση 0,5%.

Οι αγορές της Νότιας Κορέας είναι κλειστές τη Δευτέρα λόγω αργίας.

«Οι καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα για επίτευξη της ανοσίας της αγέλης επαναφέρουν τα lockdown ως λύση για τον περιορισμό της πανδημίας», δήλωσε ο Venkateswara Lavanya της Mizuho Bank στη Σιγκαπούρη.

«Η Ασία παραμένει στο επίκεντρο της πανδημίας, με τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού να αυξάνεται μες στο Σαββατοκύριακό σε Βιετνάμ, Φιλιππίνες και Ταϊλάνδη», τόνισε ο ίδιος.

Επιπλέον, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η επέλαση των Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν μπορεί να μοιάζει με "μακρινό γεγονός", αλλά αναμφίβολα θα επηρεάσει τις αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ασίας.

«Ναι, οι αγορές θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν αυτόν τον γεωπολιτικό σεισμό», ανέφερε η Rabobank στο καθημερινό της σχόλιο για την αγορά. «Αυτός ο γεωπολιτικός εφιάλτης είναι σχεδόν βέβαιο ότι μόλις τώρα αρχίζει».

Αν σου άρεσε κάνε