Ριζοσπαστική λύση για «πράσινο» Bitcoin

Ριζοσπαστική λύση για «πράσινο» Bitcoin

ΑΓΟΡΕΣ UPD 11:13 Δημιουργία 09/07/21, 10:54
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανησυχία έχουν προκαλέσει το τελευταίο διάστημα τα στοιχεία, που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας και αφορούν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Bitcoin.

Ήδη από τα μέσα Μαϊου, μάλιστα, ο ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla και «γκουρού» των κρυπτονομισμάτων, Elon Musk, είχε δηλώσει πως η εταιρεία δεν θα δέχεται πλέον bitcoin ως πληρωμή για την πώληση αυτοκινήτων της για περιβαλλοντικούς λόγους.

Είναι αλήθεια ότι η «εξόρυξη» του Bitcoin καταναλώνει μεγάλο όγκο ενέργειας, αλλά το πλέον αρνητικό γεγονός είναι ότι αυτή η απαιτούμενη ενέργεια αυξάνεται μέσα στα χρόνια.

Συγκεκριμένα, σήμερα είναι 66 φορές πολλαπλάσια της ενέργειας που απαιτούσε η ίδια πράξη στα τέλη του 2015.

Θέλοντας να βρει μια λύση σε αυτό το πρόβλημα η εταιρεία Stronghold Digital Mining και ο επικεφαλής της Greg Beard προτείνουν μια ριζοσπαστική λύση: εξόρυξη με χρήση των υπολειμμάτων άνθρακα που έχουν προκύψει από παλαιότερες εξορύξεις.

Μάλιστα, το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα απορρίμματα άνθρακα ενισχύει την πιθανότητα η συγκεκριμένη λύση να αποδειχτεί λειτουργική.

Για παράδειγμα, εκτιμάται ότι 220 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων άνθρακα που έχουν απομείνει από δεκαετίες εξόρυξης, βρίσκονται σε γιγάντιους σωρούς στην Πενσυλβανία.

Οι βροχοπτώσεις περνούν μέσω αυτών, με αποτέλεσμα μέταλλα και άλλα ανεπιθύμητα υλικά να καταλήγουν σε ποτάμια και ρέματα. Οι σωροί, επίσης, πυροδοτούν περιστασιακά φωτιές.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έχει προκύψει ζητήματα με τις εγκαταστάσεις απορριμμάτων άνθρακα στις ΗΠΑ, καθώς μπορεί να επιδοτούνται από το κράτος και μερικά εξ' αυτών να έχουν λάβει και ειδική εξαίρεση από τους ομοσπονδιακούς κανόνες ποιότητας του αέρα την εποχή της κυβέρνησης Trump, αλλά αυτά δεν αντισταθμίζουν την πτώση των τιμών.

Πράγματι, οι εκπρόσωποι των εγκαταστάσεων ζήτησαν πρόσφατα όχι μόνο υψηλότερες κρατικές επιδοτήσεις, αλλά και ένα ομοσπονδιακό πρόγραμμα για να διατηρήσουν τα εργοστάσια σε λειτουργία. Η Stronghold από την πλευρά της διαθέτει και τη δική της εγκατάσταση, βόρεια του Πίτσμπουργκ, όπου επιδιώκει να πραγματοποιήσει το φιλόδοξο εγχείρημά της.

Τα αποτελέσματα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς η οικολογικότερη εξόρυξη του Bitcoin αποτελεί ενέργεια κομβικής σημασίας σε μια εποχή, που ο πλανήτης παλεύει με την κλιματική αλλαγή, ενώ το ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα πολλαπλασιάζεται μέρα με τη ημέρα.

Αν σου άρεσε κάνε