Σαουδική Αραβία- Η.Α.Ε: Κόντρα με φόντο την αύξηση παραγωγής πετρελαίου

Σαουδική Αραβία- Η.Α.Ε: Κόντρα με φόντο την αύξηση παραγωγής πετρελαίου

ΑΓΟΡΕΣ UPD 10:50 Δημιουργία 09/07/21, 10:44
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στα ύψη έχει εκτιναχθεί το τελευταίο διάστημα η τιμή του πετρελαίου, ξεπερνώντας ακόμα και τα 75 δολάρια το βαρέλι, και ο λόγος δεν είναι άλλος από τη συνεχιζόμενη κόντρα μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Οι δύο μακροχρόνιοι σύμμαχοι φαίνεται να έχουν πλέον αντίθετα συμφέροντα, όπως άλλωστε φάνηκε ξεκάθαρα από τη συνδιάσκεψη των μελών του ΟΠΕΚ την προηγούμενη εβδομάδα, όπου στάθηκε αδύνατο να επιτευχθεί λύση, παρόλο που τα περισσότερα μέλη του Οργανισμού και οι σύμμαχοί τους συμφώνησαν σε αύξηση της παραγωγής περίπου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, αλλά και σε παράταση των περικοπών που εφαρμόζονται μέχρι το τέλος του 2022.

Ωστόσο, οι ενστάσεις που έβαλαν στο τραπέζι τα Εμιράτα απέτρεψαν την επίτευξη συμφωνίας.

Μπροστά στο αδιέξοδο, οι συνομιλίες διακόπηκαν, ενώ οι δύο χώρες δημοσιοποίησαν σε τηλεοπτικούς σταθμούς τους λόγους της διαφωνίας τους.

Το Ριάντ επέμεινε στο σχέδιό του, το οποίο έχει στήριξη από άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ότι ο οργανισμός πρέπει να αυξήσει σταδιακά την παραγωγή του τους επόμενους μήνες, καθώς και να παρατείνει την ευρύτερη συμφωνία του μέχρι το τέλος του 2022, για χάρη της σταθερότητας.

«Πρέπει να επεκτείνουμε τη συμφωνία», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg την Κυριακή το βράδυ. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απορρίπτουν την παράταση της υφιστάμενης συμφωνίας, υποστηρίζουν μόνο βραχυπρόθεσμη αύξηση της παραγωγής και απαιτούν καλύτερους όρους για τη χώρα το 2022.

«Τα ΗΑΕ υποστηρίζουν την άνευ όρων αύξηση της παραγωγής, την οποία απαιτεί η αγορά», δήλωσε ο Αλ Μαζρουέι, υπουργός Ενέργειας των Εμιράτων, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.

Ωστόσο, η απόφαση παράτασης της συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2022 είναι «περιττό να ληφθεί τώρα», είπε.

Στο επίκεντρο της διαμάχης είναι το επίπεδο βάσει του οποίου αποφασίζονται οι μειώσεις παραγωγής, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να υποστηρίζουν ότι πρέπει να αξιολογηθεί ξανά.

Αναφέρουν ότι το τρέχον επίπεδο, που ανέρχεται σε περίπου 3,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Απρίλιο του 2020, είναι πολύ χαμηλό και θα πρέπει να γίνει ο υπολογισμός ξεκινώντας από τα 3,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε ό,τι αφορά την επέκταση της συμφωνίας έως το 2022.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε πέρυσι να μειώσει την παραγωγή κατά περίπου 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με στόχο τη σταδιακή κατάργηση των περιορισμών έως τον Απρίλιο του 2022.

Όλα αυτά δημιουργούν φόβους ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα κατάρρευση της ζήτησης και να υπονομεύσει την ανάκαμψη, τη στιγμή που οι περισσότερες οικονομίες επαναλειτουργούν μετά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εμβολιαστική διαδικασία.

Αν σου άρεσε κάνε