Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά ταμπλό

Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά ταμπλό

ΑΓΟΡΕΣ UPD 10:51 Δημιουργία 21/06/21, 10:47
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στο «κόκκινο» κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές στο ξεκίνημα της εβδομάδας, σε συνέχεια των βαριών απωλειών της Παρασκευής στη Wall Street.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,56% στις 449,53 μονάδες, με τον κλάδο πρώτων υλών να ηγείται των απωλειών με πτώση 2%. Παράλληλα, ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 χάνει 0,69%.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχωρεί 0,39%, ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,31% και ο γαλλικός CAC-40 διολισθαίνει 0,69%.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 σημειώνει απώλειες 0,94% και ο ιταλικός FTSE MIB κινείται πτωτικά κατά 0,11%.

Οι ευρωαγορές υποχωρούν, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να επεξεργάζονται τις νέες οικονομικές προβλέψεις από τη Federal Reserve και εν μέσω ανησυχιών ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να γίνουν νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Υπενθυμίζεται ότι οι αξιωματούχοι της Fed την προηγούμενη Τετάρτη αναθεώρησαν ανοδικά στις προβλέψεις τους την πορεία του πληθωρισμού και έφεραν νωρίτερα την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, κάνοντας λόγο για δύο αυξήσεις μέχρι το τέλος του 2023. Ταυτόχρονα, συζήτησαν και την σταδιακή μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων και άλλων τίτλων από την κεντρική τράπεζα, που σήμερα ανέρχονται στα 120 δισ. δολ. τον μήνα.

Την υιοθέτηση μιας πιο επιθετικής στάσης από την Fed προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό επιβεβαίωσε την Παρασκευή και ο πρόεδρος της St. Louis Federal, Jim Bullard, ο οποίος μιλώντας στο CNBC ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει τις αυξήσεις στα επιτόκιά της -που σήμερα είναι στο ιστορικό χαμηλό του 0% με 0,25%- ακόμα και από τα τέλη του 2022.

Οι επενδυτές αναμένουν σήμερα δηλώσεις από αξιωματούχους της Fed για περαιτέρω στοιχεία σχετικά με τις προοπτικές νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.

Αν σου άρεσε κάνε