«Κόκκινο» στην Ασία με τη Fed σε πρώτο πλάνο

«Κόκκινο» στην Ασία με τη Fed σε πρώτο πλάνο

ΑΓΟΡΕΣ UPD 09:54 Δημιουργία 16/06/21, 09:51
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στο «κόκκινο» κινούνται οι ασιατικές αγορές στις συναλλαγές της Τετάρτης, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στις αποφάσεις της Fed περί νομισματικής πολιτικής.

Η συνεδρίαση της Fed ακολουθεί ένα μπαράζ στοιχείων που έχουν δείξει άλμα του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες στις ΗΠΑ έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού εκτινάχθηκαν 6,6% σε ετήσια βάση τον Μάιο, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2010.

Τα στοιχεία αυτά έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι μια διαρκής άνοδος των τιμών θα υποχρεώσει την κεντρική τράπεζα να μετριάσει τις αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων, που σήμερα φτάνουν τα $120 δισ. το μήνα, σαν ένα πρώτο βήμα για τη συσφιξη της πολιτικής της, προκειμένου να ακολουθήσει αργότερα η αύξηση των επιτοκίων από τα ιστορικά τους χαμηλά.

Αξιωματούχοι της Fed πάντως στις δημόσιες τοποθετήσεις τους επισημαίνουν ότι οι ανοδικές αυτές πιέσεις στις τιμές είναι παροδικές, οφείλονται σε τεχνικούς παράγοντες και σε κάποιες διαταραχές που έχει προκαλέσει η πανδημία και σε αυτό το πλαίσιο δεν αναμένεται να επηρεάσουν την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei 225 χάνει 0,5% στις 29.298,59 μονάδες μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας σημείωσε άλμα 49,6% τον Μάιο από το προηγούμενο έτος.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί 0,5%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite σημειώνει πτώση 1,2%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχωρεί 0,6%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 κινείται με οριακά κέρδη.

Αν σου άρεσε κάνε