Υψηλό 32 μηνών για το πετρέλαιο

Υψηλό 32 μηνών για το πετρέλαιο

ΑΓΟΡΕΣ UPD 10:39 Δημιουργία 14/06/21, 10:38
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε υψηλό 32 μηνών κινούνται τη Δευτέρα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, με την διάθεση των εμβολίων σε παγκόσμια κλίμακα να ενισχύει τις προοπτικές της ζήτησης, κυρίως στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται, μετά από τρεις διαδοχικές εβδομάδες ανόδου, ευρισκόμενο στο υψηλότερο σημείο του από τον Οκτώβριο του 2018. Οι Αμερικανοί επιστρέφουν σιγά σιγά στις συνήθειές τους, γυρίζοντας πίσω στα γραφεία τους, συναντώντας φίλους και διοργανώνοντας μαζικές εκδηλώσεις, ενώ οι πολίτες των ΗΠΑ οι οποίοι ταξιδεύουν σε ημερήσια βάση έφθασαν τα 2 εκατομμύρια, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Η τιμή του WTI βαδίζει προς το πέμπτο συναπτό τρίμηνο κερδών, κάτι που θα σημάνει το καλύτερο σερί του από το 2010, καθώς η κατανάλωση ενισχύεται και ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι εταίροι του μειώνουν τους περιορισμούς στην παραγωγή με πολύ αργό και σταδιακό ρυθμό. Η ζήτηση για αργό θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα αργότερα εντός του 2021, προέβλεψε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας την περασμένη εβδομάδα, καλώντας τον OPEC και τους εταίρους του στο ευρύτερο καρτέλ του OPEC+ να βοηθήσει την αγορά να εξισορροπήσει, ανοίγοντας σταδιακά την κάνουλα της παραγωγής.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Αυγούστου, ενισχύεται κατά 0,5%, στα 73,05 δολ. το βαρέλι ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουλίου κερδίζει επίσης 0,5%, στα 71,24 δολ. το βαρέλι.

Αν σου άρεσε κάνε