Ανεβάζει τον «πήχη» για τις τράπεζες η Moody's

Ανεβάζει τον «πήχη» για τις τράπεζες η Moody's

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:05 Δημιουργία 01/04/21, 14:58
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε «θετικές» από «σταθερές» οι προοπτικές για τον κλάδο - Ο οίκος «βλέπει» περαιτέρω βελτίωση στη μείωση των NPEs - «Κλειδί» οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων και οι τιτλοποιήσεις

Με το βλέμμα στις κινήσεις επιτάχυνσης της μείωσης των NPEs, η Moody’s αναθεωρεί σε «θετικές» από «σταθερές» τις προοπτικές για τον ελληνικό τραπεζικό σύστημα η Moody’s.

Ο οίκος επισημαίνει ότι οι θετικές προοπτικές για την Ελλάδα αντανακλούν κυρίως την προσδοκία της Moody’s για περαιτέρω βελτίωση στη μείωση των πολύ υψηλών επιπέδων μη εξυπηρετούμενων δανείων, κυρίως μέσω πωλήσεων χαρτοφυλακίων και τιτλοποιήσεων, καθώς και τη σταδιακή ενίσχυση των βασικών κερδών του κλάδου, που εκκινεί από πολύ χαμηλά επίπεδα.

Την ίδια ώρα, ο οίκος αξιολόγησης αναθεωρεί σε «σταθερές» από «αρνητικές» τις προοπτικές των τραπεζικών συστημάτων πέντε ακόμα ευρωπαϊκών χωρών (Φινλανδία, Ουγγαρία, Νορβηγία, Πορτογαλία και Σλοβακία).

Η κίνηση αντανακλά τις ισχυρότερες οικονομικές συνθήκες καθώς η περιοχή ανακάμπτει από την κρίση της πανδημίας, εξηγεί η Moody’s. «Εκτιμούμε ότι η όποια επιδείνωση στο ενεργητικό των τραπεζών θα είναι μέτρια και ότι τα κέρδη τους θα αυξηθούν καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει μετά τη βαθιά ύφεση κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε ο Louise Lundberg της Moody’s. «Παρά τα κάποια πιο θετικά σημάδια, οι επιχειρηματικές συνθήκες θα παραμείνουν «πρόκληση» καθώς οι κυβερνήσεις σταδιακά θα αποσύρουν τη στήριξη και οι οικονομίες στην Ευρώπη θα ανακάμπτουν με διαφορετικές ταχύτητες».

Υπενθυμίζεται ότι οι προοπτικές για το τραπεζικό σύστημα αντανακλούν τις εκτιμήσεις του οίκου για τις δομικές πιστωτικές συνθήκες που επηρεάζουν το αξιόχρεο τους επόμενους 12-18 μήνες.

Η Moody’s διατήρησε σταθερές τις προοπτικές για τις τράπεζες σε Αυστρία, Τσεχία, Ιρλανδία και Πολωνία.

Για όλα τα τραπεζικά συστήματα, ο βασικός κίνδυνος είναι η δυνητικά άνιση ανάκαμψη σε περίπτωση νέων lockdown αλλά και η αύξηση των προβληματικών δανείων που θα απαιτήσουν τη λήψη περαιτέρω μεγάλων προβλέψεων, καθώς η κυβερνητική στήριξη θα περιορίζεται.

Αν σου άρεσε κάνε