Κέρδη στα ασιατικά χρηματιστήρια με «καύσιμο» τα μάκρο

Κέρδη στα ασιατικά χρηματιστήρια με «καύσιμο» τα μάκρο

ΑΓΟΡΕΣ UPD 09:08 Δημιουργία 16/11/20, 09:04

Ευρεία κέρδη σημείωσαν τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ασίας για την πρώτη μέρα της εβδομάδας, με τους επενδυτές να εστιάζουν την προσοχή τους στο μπαράζ οικονομικών ανακοινώσεων από την πορεία των μεγαλύτερων ΑΕΠ της περιοχής εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού.

Ωστόσο, παραμένει ο προβληματισμός για τη ραγδαία εξάπλωση του Covid-19 ανά τον πλανήτη και τις επιπτώσεις του δεύτερου κύματος της νόσου σε οικονομία και επιχειρήσεις.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Nikkei στο Τόκιο έκλεισε με άνοδο 2,05% στις 25.906 μονάδες και ο Kospi στη Σεούλ ενισχύθηκε 1,97% στις 2.543 μονάδες.

Στην Αυστραλία, ο ASX ανέβηκε 1,23% στις 6.484 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ισχυροποιήθηκε 0,55% στις 26.301 μονάδες και στη Σαγκάη ο Shanghai Composite ανέβηκε 0,97% στις 3.342 μονάδες.

Στα οικονομικά δεδομένα, οι πωλήσεις λιανικής των καταναλωτικών αγαθών στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 4,3% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση, όπως έδειξαν σήμερα τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας

Η αύξηση αυτή, είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αύξηση 3,3% που είχε καταγραφεί το Σεπτέμβριο.

Ακόμα, η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας κατέγραψε αύξηση 6,9% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Στην Ιαπωνία, το ΑΕΠ της χώρας ανέκαμψε, επεκτεινόμενο κατά 5% το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε σχέση με το προηγούμενο, ή κατά 21,4% αν η ανάπτυξη προσαρμοστεί σε ετήσια βάση, έπειτα από τρία συναπτά τρίμηνα ύφεσης στην οποία το βύθισε ο αντίκτυπος της πανδημίας του νέου κορονοϊού, κατά επίσημα στοιχεία τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα νωρίτερα σήμερα.

Η συρρίκνωση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη είχε αρχίσει το τέταρτο τρίμηνο του 2019 (–1,8%), εξαιτίας της αύξησης του ιαπωνικού φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ). Συνεχίστηκε το πρώτο τρίμηνο (–0,6%), πριν από την ιστορική κατάρρευση της δραστηριότητας το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς (–8,2%, το ποσοστό αναθεωρήθηκε επί τα χείρω σήμερα, ως εδώ γινόταν λόγος για –7,9%).

Η Ιαπωνία γνώρισε φέτος την πρώτη της ύφεση μετά το 2015.

Αν σου άρεσε κάνε