Στάση αναμονής για τα μάκρο στα ευρωπαϊκά ταμπλό

Στάση αναμονής για τα μάκρο στα ευρωπαϊκά ταμπλό

ΑΓΟΡΕΣ UPD 11:21 Δημιουργία 08/09/20, 11:18

Στάση αναμονής τηρούν οι ευρωαγορές στη συνεδρίαση της Τρίτης ενόψει της ανακοίνωσης νέων μάκρο στοιχείων, πουτ αφορούν την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης τον Ιούλιο.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,17%, με τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών να κερδίζει 0,5%, ενώ εκείνον του ταξιδίου και της αναψυχής να υποχωρεί κατά 0,4%. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50, που αφορά πιο στενά την Ευρωζώνη, υφίσταται απώλειες 0,25%.

Ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 0,20%, με τον γαλλικό CAC να "χάνει" 0,27%, ενώ αντίθετα ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,52%.

Την ίδια ώρα, στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,49%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 παραμένει σχεδόν αμετάβλητος, στο πεδίο των 7.085 μονάδων.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ του β΄τριμήνου στην Ευρωζώνη αναμένονται το μεσημέρι, με τα προκαταρκτικά στοιχεία να έχουν δείξει υποχώρηση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση κατά 15% το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου.

Στην Ασία, η Ιαπωνία κατέγραψε συρρίκνωση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση το β΄τρίμηνο της τάξης του 28,1%, δίνοντας μια διάσταση του πλήγματος του κορονοϊού στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας παραμένει στα επενδυτικά "ραντάρ", καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε εκ νέου στην ιδέα μιας οικονομικής "αποσύνδεσης" της χώρας του από το Πεκίνο.

Πίσω στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο εντείνει τις προετοιμασίες του για την αποχώρηση από τον ενιαίο ευρωπαϊκό οικονομική χώρο (τόσο την ενιαία αγορά όσο και την τελωνειακή ένωση) με ή χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times της Κυριακής, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σκοπεύει να εισαγάγει στο κοινοβούλιο της χώρας του σχέδιο νόμου το οποίο θα υπερκαλύπτει και θα ακυρώνει μέρος της Συμφωνίας Αποχώρησης του ΗΒ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ΕΕ να ξεκαθαρίζει ότι σε τέτοια περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει εμπορική συμφωνία των δύο πλευρών για τις σχέσεις τους μετά την 1η Ιανουαρίου 2021.

Το Ην. Βασίλειο κατέγραψε τόσο την Κυριακή όσο και τη Δευτέρα περί τις 3.000 νέα κρούσματα κορονοϊού, με τον αναπληρωτή διοικητή του συστήματος Υγείας της Αγγλίας να σημειώνει ότι η κατάσταση είναι πλέον αρκετά ανησυχητική.

Σε εταιρικά νέα, το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι η ισπανική τράπεζα Caixabank και η κρατική Bankia πλησιάζουν σε συμφωνία για συγχώνευση με έδρα την Βαλένθια, ενώ διάφορα άλλα στοιχεία μιας μεταξύ τους συμφωνίας βρίσκονται ακόμη από εξέλιξη.

Η μητρική εταιρεία της British Airways, IAG, θα πραγματοποιήσει εντός της ημέρας την ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της, με τον CEO Willie Walsh να αναμένεται να παραδώσει τα ηνία στον CEO της Iberia, Luis Gallego, με την εταιρεία να βρίσκεται σε δύσκολη θέση και να ζητεί δισεκατομμύρια ευρώ από τους μετόχους της προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της κρίσης του κορονοϊού.

Αν σου άρεσε κάνε