Ψάχνει τα βήματα η Ασία

Ψάχνει τα βήματα η Ασία

ΑΓΟΡΕΣ UPD 09:55 Δημιουργία 01/09/20, 09:52

Σε μεικτό έδαφος κινούνται τα χρηματιστήρια της περιφέρειας Ασίας - Ειρηνικού, παρά την ώθηση που δίνουν στις αγορές τα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία από την Κίνα, αλλά και η επιλογή του μεγαλοεπενδυτή Warren Buffett να επενδύσει σε πέντε μεγάλους ιαπωνικούς εταιρικούς ομίλους.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος, με οριακές απώλειες 0,01%, στις 23.138 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να κινείται ισχυρά ανοδικά κατά 1,06%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng υποχωρεί κατά 0,10% ενώ, στην ηπειρωτικά Κίνα, ο Shanghai Composite υποχωρεί επίσης ελαφρώς, κατά 0,09% και ο Shenzhen Composite ενισχύεται κατά 0,27% Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted έκλεισε με κέρδη 0,89%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 έκλεισε με απώλειες 1,77%.

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα εμφάνισε άνοδο στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας τον προηγούμενο μήνα, χάρη στην ισχυρή εγχώρια και εξωτερική ζήτηση και στην ταχύτερη παραγωγική δραστηριότητα.

Ο δείκτης Caixin για την μεταποίηση, σημείωσε άνοδο στις 53,1 μονάδες τον Αύγουστο από τις 52,8 μονάδες τον Ιούλιο, αναφέρουν η Caixin και η Markit.

Τα στοιχεία του Αυγούστου, που είναι τα υψηλότερα από τον Ιανουάριο του 2011, σηματοδοτούν τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα που ο Caixin διαμορφώθηκε πάνω από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν τη συρρίκνωση από την ανάπτυξη.

"Συνολικά, η μετά την πανδημία οικονομική ανάκαμψη στην μεταποίηση συνεχίστηκε. Η προσφορά και η ζήτηση αυξήθηκαν με την ανάκαμψη στην ζήτηση από το εξωτερικό", αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος σε ανακοίνωση που συνόδευε τα στοιχεία.

Οι εξαγωγές της Νότιας Κορέας σημείωσαν κατακόρυφη πτώση τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, κυρίως εξαιτίας των λιγότερων εργάσιμων ημερών.

Οι παραγγελίες από το εξωτερικό μειώθηκαν 9,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στα 39,66 δισ. δολάρια, σε μια μεγαλύτερη πτώση από την αναθεωρημένη 7,1% του προηγουμένου μήνα.

Τα στοιχεία είναι καλύτερα των εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για πτώση 11,5%.

Οι εισαγωγές μειώθηκαν 16,3% έναντι του προηγουμένου έτους, στα 35,54 δισ. δολάρια τον Αύγουστο, μετά από την αναθεωρημένη πτώση 11,6% τον Ιούλιο.

Το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας διαμορφώθηκε στα 4,12 δισ. δολάρια, ενώ οι μέσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση 15,3% των εισαγωγών και πλεόνασμα 3,01 δισ. δολαρίων.

Οι μετοχές των ιαπωνικών κολοσσών Mitsubishi, Itochu, Marubeni, Mitsui και Sumitomo σημείωσαν "άλμα" τη Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση ότι η εταιρεία του Warren Buffett, Berkshire Hathaway, έχει αποκτήσει μερίδιο άνω του 5% σε κάθε μία εξ αυτών.

"Το ισχυρό γουάν είναι στην πραγματικότητα η άλλη όψη του αδύναμου δολαρίου", τόνισε ο Clive McDonnell, ανώτερο στέλεχος της Standard Chartered Private Bank, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

"Προς το παρόν, η κατάσταση του αδύναμου δολαρίου μοιάζει να έχει συνέχεια, εκτός εάν έχουμε κάποιες απροσδόκητες εξελίξεις εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ", πρόσθεσε.

Αν σου άρεσε κάνε