Μεικτή εικόνα στην Ασία

Μεικτή εικόνα στην Ασία

ΑΓΟΡΕΣ UPD 09:50 Δημιουργία 17/08/20, 09:48

Σε μεικτό έδαφος κινούνται οι ασιατικές αγορές στο ξεκίνημα της εβδομάδας, με την ιστορική «βουτιά» στο ΑΕΠ της Ιαπωνίας να προκαλεί «τριγμούς» κι ανησυχία στην επενδυτική κοινότητα.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με πτώση 0,83%, στις 23.096,75 μονάδες, με το χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας να είναι σήμερα κλειστό λόγω εθνικής αργίας.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κινείται ανοδικά κατά 1,10%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shangai ενισχύεται κατά 2,27% και ο Shenzen κατά 1,47%. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted έκλεισε με άνοδο 1,26%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX200 υποχώρησε κατά 0,81%.

Τα βλέμματα της αγοράς είναι στραμμένα και στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών Κίνας, Ινδονησίας και Φιλιππίνων, που αναμένονται εντός της εβδομάδας, που "σπάνε" το ευρύτερο κλίμα θερινής ραστώνης στις αγορές.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη συρρικνώθηκε το β' τρίμηνο του έτους σε ετήσια βάση κατά το θηριώδες ποσοστό του 27,8%. Πρόκειται για ποσοστό μεγαλύτερο από οποιοδήποτε υφεσιακό τρίμηνο κατά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008-2009.

Σε τριμηνιαία βάση, σε σχέση δηλαδή με το α' τρίμηνο του 2020, η συρρίκνωση του ΑΕΠ έφτασε το 7,8%, ελαφρά χαμηλότερη της ανάλογης πτώσης 9,5% του ΑΕΠ των ΗΠΑ την ίδια περίοδο. Ωστόσο, η οικονομία της Ιαπωνίας ήδη παρουσίαζε αναιμική ανάπτυξη πριν περιπέσει στην ύφεση, στα τέλη του 2019, ενώ η "βύθιση" του ΑΕΠ σημειώθηκε χωρίς να επιβληθεί πλήρες και καθολικό lockdown, όπως στην Ευρώπη.

"Το μέλλον φαντάζει αβέβαιο και δύσκολο, καθώς η αναζωπύρωση της πανδημίας τόσο στο εσωτερικό όσο και παγκόσμιο θα επιβαρύνει τους κρατικούς προϋπολογισμούς με έξτρα δαπάνες σε παγκόσμια κλίμακα", σημειώνει σε σημείωμά του ο Stefan Angrick της Oxford Economics.

Αν σου άρεσε κάνε