Στο «βαθύ κόκκινο» η Ευρώπη

Στο «βαθύ κόκκινο» η Ευρώπη

ΑΓΟΡΕΣ UPD 11:28 Δημιουργία 24/07/20, 11:26

Στο «βαθύ κόκκινο» κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές στις τελευταίες συναλλαγές της εβδομάδας, στον απόηχο της έντασης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών, της Κίνας και των ΗΠΑ κι ενώ ο κορονοϊός εξακολουθεί να παρελαύνει και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Πιο αναλυτικά, ο γερμανικός δείκτης DAX κινείται πτωτικά κατά 2,19%, ο δείκτης του Λονδίνου FTSE 100 χάνει 1,74% και ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 2,10%.

Στον ευρωπαϊκό νότο ο δείκτης του Μιλάνου καταγράφει πτώση 2,23% και ο ισπανικός δείκτης 1,85%.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει απώλειες 2%.

Οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στις κινήσεις της Κίνας μετά την απόφαση των ΗΠΑ να κλείσουν το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον. Το Πεκίνο από την πλευρά του ανακοίνωσε πως ανακαλεί την άδεια του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στην νοτιοδυτική κινεζική πόλης Chengdu.

Επιδεινώνονται οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον καθώς η Κίνα διέταξε τις ΗΠΑ να κλείσουν το προξενείο τους στην πόλη Chengdu την Παρασκευή, ως αντίποινα στην εντολή των ΗΠΑ νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα να κλείσει το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον.

Η Κίνα είχε προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα όταν της δόθηκε διορία 72 ωρών - μέχρι την Παρασκευή - να κλείσει το προξενείο της στο Χιούστον, και είχε προτρέψει τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την απόφασή τους.

Στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζουν να αποκλίνουν από την προοπτική συμφωνίας σχετικά με την εμπορική τους σχέση μετά το Brexit. O επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ ανέφερε πως δεν έχει γίνει ιδιαίτερη πρόοδος στα βασικά ζητήματα και μια εμπορική συμφωνία φαίνεται τώρα απίθανη.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, οι πωλήσεις λιανικής στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατακόρυφα τον Ιούνιο, καθώς οι καταναλωτές επέστρεψαν στις αγορές μετά από την χαλάρωση του lockdown.Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 13,9% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία ONS, ανεβάζοντας το συνολικό επίπεδο των πωλήσεων σε παρόμοια επίπεδα με αυτά πριν από την πανδημία.

Στα εταιρικά αποτελέσματα, η Thales SA ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη α΄ εξαμήνου της χρήσης υποχώρησαν εξαιτίας της κατακόρυφης μείωσης της αγοράς πολιτικών αεροσκαφών από την πανδημία, ενώ έθεσε νέους στόχους για το έτος. Η γαλλική εταιρεία αεράμυνας ανακοίνωσε καθαρά κέρδη για την περίοδο, ύψους 65 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 88% από τα 557 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.

Αν σου άρεσε κάνε