«Βουτιά» στην Ασία με φόντο τις νέες εστίες της πανδημίας

«Βουτιά» στην Ασία με φόντο τις νέες εστίες της πανδημίας

ΑΓΟΡΕΣ UPD 09:46 Δημιουργία 15/06/20, 09:44

«Βυθίζονται» οι ασιατικές αγορές στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με φόντο τις νέες εστίες εξάπλωσης του κορονοϊού στην Κίνα, αλλά και τα απογοητευτικά στοιχεία για την κινεζική βιομηχανική παραγωγή.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με μεγάλη πτώση 3,49%, στις 21.527,50 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να "βυθίζεται" 4,41%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng υποχωρεί επίσης ισχυρά κατά 2,20%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shangai Composite "χάνει" 0,64%, με τον Shenzen να υποχωρεί κατά 0,18%. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted έκλεισε με πτώση 1,08%. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 "έχασε" 2,19%.

Οι εξελίξεις σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τη Δευτέρα, καθώς συνοικία της κινεζικής πρωτεύουσας, Πεκίνου, εισήλθε σε "κατάσταση πολεμικής έκτακτης ανάγκης", μετά την αποκάλυψη cluster μόλυνσης, με επίκεντρο υπαίθρια αγορά, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Στις ΗΠΑ, το Τέξας και η Βόρεια Καρολίνα κατέγραψαν ρεκόρ νέων νοσηλειών λόγω του ιού το Σάββατο.

"Τα νέα μέσα στο σαββατοκύριακο ελάχιστα βοήθησαν στο να καταλαγιάσουν οι επενδυτικές ανησυχίες για τον κίνδυνο ενός νέου γύρου διασποράς της ασθένειας", τονίζει ο Rodrigo Catril, στέλεχος της National Australia Bank στο τμήμα ξένου συναλλάγματος, σε σημείωμά του.

"Καθώς οι οικονομίες ανοίγουν ξανά, μια αύξηση στα κρούσματα είναι αναμενόμενη, με το βασικό επίδικο να είναι εάν ο ρυθμός αυτής της αύξησης θα είναι αντιμετωπίσιμος με μέτρα τοπικού χαρακτήρα περιορισμών ή εάν θα χρειαστεί να ξανακλείσει το σύνολο της οικονομίας", συμπληρώνει ο Catril.

Στο μεταξύ,τα κινεζικά μακροοικονομικά στοιχεία για τον Μάιο, εξάλλου, που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, κινήθηκαν χαμηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών. Η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα αναπτύχθηκε σε ποσοστό 4,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 5% σε έρευνα του Reuters.

Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν εξάλλου 2,8% σε ετήσια βάση τον Μάιο, έναντι εκτίμησης για μικρότερη πτώση, της τάξης του 2%.

Αν σου άρεσε κάνε